Izložba ‘’Kej – nekad i sad’’ u Galeriji Muzeja Ponišavlja u Pirotu

Izložba  ‘’Kej – nekad i sad’’ u Galeriji Muzeja Ponišavlja u Pirotu
Podeli:

Povodom obeležavanja 95 godina od početka izgradnje Keja u Pirotu, u Galeriji Muzeja priređena je izložba “Kej – nekad i sad”, u organizaciji Muzej Ponišavlja i Istorijskog arhiva Pirot.

Na izložbi je više od 60 fotografija kao i dokumenta, koji se u čuvaju u Istorijskom arhivu Pirot, a koja svedoče o nastanku Keja na Nišavi, omiljenog šetališta Piroćanaca u samom centru grada.

Direktor Muzeja Ponišavlja Saša Jovanović kaže da je ideja o obeleževanju početka izgradnje ovog dragullja Pirota potekla od samih građana Pirota koji imaju lep doživljaj za Kej.

“Kej je simbol grada i mnogi građani su jako vezano za ovo prelepo šetalište sa stoletnjim lipama pored Nišave. Ova izložba je plod zajedičkog rada Muzeja i Istorijskog arhiva. Na njoj su fotografije iz naše i dokumentacije Arhiva, tu su zapisi i film o Keju Astra produkcije. Izložba će biti interesantna svim generacija”, rekao je Jovanović.

Dodaje da svaki deo Keja za Piroćance ima određene uspomene, a da je lično on vezan za donji deo Keja gde sam odrastao i gde se kupao na brzacima na Nišavi.

Direktorka Istorijskog arhiva Pirot Ivana Kostadinović kaže da je ova izložba jedna od brojnih aktivnosti obeležavanja ove godišnjice od početka izgradnje Keja.

“Na izložbi su fotografije s početka 20. veka iz fonda Arhiva i Muzeja ali su tu i i fotografije novijeg datuma.Mislim da je to lepa restrospektiva da se vidi Kej nekad i sada da se vidi kako je Kej gradjen i kako je nastao. Ovaj jubilej organizuje lokalna samouprava u saradnji sa ustanovama kulture i javnim preduzećima”, rekla je Kostadinovićeva, najavivši da će do kraja godine biti još dosta aktivnosti, a na jesen će Kej biti podmlađen  novim sadnicama lipe.

Zaštita grada od poplava

Inicijativa da se grad zaštiti od poplava pokrenuta je posle Prvog svetskog rata, a regulacija Nišave i izgradnja Keja započeti su 1923.godine, zahvaljujuči profesoru Gimnazije Velimiru Vukićeviću, dugogodišnjem poslaniku Okruga pirotskog, ministru građevine i  ministru pošte i telegrafa.

Stariji Piroćanci pamte  period kada je predsednik opštine Pirot  bio Svetozar Misirlić, hotelijer, i vreme njegovog predsednikovanja često se u Pirotu identifikuje sa sadnjom lipa na Keju kraj Nišave.


Podeli: