Kulturni radnici veoma zainteresovani za novac iz evropskih fondova

Kulturni radnici veoma zainteresovani za novac iz evropskih fondova
Podeli:

Skoro svi direktori kulturnih ustanova iz Leskovca i okoline, kulturni i pojedini obrazovni radnici prisustvovali su današnjem predstavljenju programu Evropske  komisije za podršku sektoru kulture „Kreativna Evropa Srbija“, koji finansijski podržava projekte iz kulture i trenutno raspolaže budžetom od 1,46 milijardi evra.

Način na koji Evropska unija deli novac za projekte iz kultuzre razlikuje se od onog na koji to radi domaće Ministarstvo kulture i informisanja, te su kulturni radnici billi jako radoznali da kroz predavanje rukovodioca ovog programa Dimitrija Tadića spoznaju na koji način mogu aplicirati bogatim evropskim fondovima.

Program je pokrenut 2014. i realizovaće se do 2020. godine

Ovde po pitanju projekata koje finansira Evropska unija, vladaju predrasude. Iz iskustva znam da ljudi procedure za dobijanje sredstava Evropske unije smatraju komplikovanim, zahtevnim i previše složenim.Ceo proces je drugačiji , ali broj od 8o dosadašnjih korisnika, potvrđuje da ništa nije nedostižno.U Srbiji postoje veoma ambiciozne institucije i pojedinci, koji godinama učestvuju u programu, a naš cilj je da taj krug što više proširimo“, naglasio je Tadić.

Radnici u kulturi često nisu ni svesni koliko različitih konkursa se objavljuje na godišnjem nivou i koliko su zapravo različita sredstva u fondovima koja mogu da se dobiju, samo ukoliko se aplicira na pravi način.

Program predstavlja jedno veliko polje mogućnosti i ono što je dobro je ste da je namenjen  i organizacijama koje se primarno ne bave kulturom. Dovoljna je veza sa ustanovama u oblasti kulture da bi se učestvovalo u programu“, ističe.

Tadić dodaje da ipak dugoročniji projekie, na primer, oni koji se realizuju na dve godine, podrazumevaju učešće najmanje tri partnera.

Jednog iz Srbije i dva iz druge dve države, ali ima i većih, koji  raspolažu i sa dva miliona evra i traju četiri godine“, zaključuje.

Iz EU, kako je rečeno, očekuju aktivniji i ozbiljniji odnos samog Ministarstva kulture prema ovim fondovima, kao i pomoć lokalnim kulturnim ustanovama kako bi uspeli da dobiju zavidna sredstva za negovanje i razvoj kulturne baštine.


Podeli:
  1. A kada ce biti predstavljen program Ruske federacije?

  2. Eve mi gu prija.

Comments are closed.