Leskovac najzastupljeniji u jutarnjem programu RTS-a

Leskovac najzastupljeniji u jutarnjem programu RTS-a
Podeli:

LESKOVACA– Tokom šest meseci grad Leskovac i opštine iz Jablaničkog okruga bile su najzastupljenije u jutarnjem programu RTS od svih gradova u opština u Srbiji, čak 20 puta, podatak je obimnih šestomesečnih istraživanja Novosadske novinske škole.

Podatke o programima javnih servisa u Srbiji prezentovala je u sedištu Jablaničkog okruga  prof. dr Dubravka Valić Nedeljković, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Novom Sadu, odsek za medije, koja je kao volonter bila glavna istraživačica.

U centralnomm, najgledanijem dnevniku, Leskovac je bio daleko manje zastupljen, manje od gradova poput Šapca i Čačka, na primer, a slaba zastupljenost je bila i u emisijama Srbija danas.

rst_istrazivanja_1

U Centralnom dnevniku bilo je 400 subjekata iz Beograda, a samo 40 iz ostalih mesta, od Subotice do Preševa“, kazala je.

Kada je reč o Leskovcu, rekla je da su se novinari javljali uglavnom sa servisnim informacijama, i da generalno, nema istraživačkih tema o privredi, zdravstvu i problemima koji muče građane.

Nema anliziranja, nema analitičkog novinarstva. Izveštava se van Beograda samo o kriznim situacijama, a izveštaja o privredi ima samo ako se nešto otvara“, istakla je.

Istraživanja su rađena u periodu od 18. januara do 31. jula.

rst_istrazivanja_1

Nedeljkovićeva ocenjuje da u javnim servisima ne postoji uređivački koncept kako izaći iz Beograda.

Javni servis je ipak vlasništvo građana, čega moraju biti svesni i sami građani. Prate se događaji, ali retko analiziraju u neizbalansiranim izveštajima“, navela je.

Ona je kazala da je jedan od ciljeva istraživanja da vlast javne servise prepozna kao nezavisne medije i da se ne utiče na uređivačku politiku, a kao rešenje za veću zastupljenost unutrašnjosti Srbije predlaže dogovor predstavnika javnih servisa i građana.

Milica Ivanović


Podeli:
 1. Kakvo crno istraživačko novinarsto u Leskovcu.Još u jutarnjem programu RTS a.
  0  0
 2. Lepa košulja Deni. 8. novembra 2016., 4:43 pm

  Skoro pa ko ti. :)
  0  0
 3. Veću glupost odavno nisam pročitala. One dve nvo snaše sa foto aparati li su u svojstvu novinara ili samo prave gužvu?
  0  0

Comments are closed.