Leskovac ponovo pritiska čađ, tek slede kritični dani

Leskovac ponovo pritiska čađ, tek slede kritični dani
Podeli:

Zbog geografskog položaja grada Leskovca i korišćenja drveta kao ogrevnog sredstva, novembar, decembar i januar su meseci u kojima postoji povećana koncentracija količine čađi u vazduhu, što utiče na zdravlje stanovnika.

Šef odeljenja za zaštitu životne sredine Slađan Đikić kaže da je najkritičnije u večernjim časovima kada je vazdušni pritisak nizak, ali da oni tu ne mogu ništa da učine, kao i da će u decembru i januaru biti dana koji su najkritičniji.

“Ove godine urađeno je čišćenje oko 5 hiljade dimnjaka, što je mnogo više u odnosu na prošlu godinu. Tako utičemo na ekološku svest i apelujemo na građane da očiste svoje dimnjake. Što se tiče Toplane i drugih organizacija, one rade na postavljanju filtera, kako bi manja količina čađi uticala na zagađenje”, izjavio je Đikić.

Kako je legitimno pravo građana da imaju pravovremenu i tačnu informaciju o stanju kvaliteta vazduha, Đikić ističe da Zavod za javno zdravlje svakodnevno vrši merenja koja se iz dana u dan mogu videti na njihovom sajtu.

Poslednje merenje sa sajta ZZJZ

Najkritičnije tačke gde je najveće zagađenje vazduha i dalje su  apoteka “Sutjeska”, Medicinska škola i Tehnološki fakultet.


Podeli:
 1. Filteri Toplane super preciscavaju u Dubocicu, nema garezi, cist vazduh kao na Kopaoniku.
  Hahaha

  15
  3
  • Nikad gore u Dubocici. Ne moze da se dise posle 18h. Nehumano je. Treba pokrenuti neku peticiju, preduzeti nesto, zdravlje nase dece je u pitanju.

   10
   • Za Toplanu kazu da je najbolje preduzece.

    1
    2
    • ce se otkrije 18.11.2018., 23:39

     Ma zna li gradonacelnik da ugradjeni filteri iz doba Krstica nikad nisu ni radili. Pare su bacene. Gar je svuda po svemu u Dubocicu.

 2. Moj komšija ima parno grejanje i visoki dimnjak iz koga izbija nesnosni smrad jer pali gume i ko šta još. Tako deceniju i više, Prijvaljivali smo ga, ni jednom nije kažnjen. Guši me i ako umrem u vreme kad mi još nije, umrla sam od njegovog dima.

 3. Ugušiće se ljudi . Smeta zdravima , o bolesnima da ne govorimo. Ali gradske moćnike to ne interesuje .

 4. Katastrofa u Leskovcu , a niko ne reaguje . Lokalna vlast je zauzeta svojim inteesima , tako da ih i ne interesuje šta se u gradu stvarno dešava . Bolesna sam i ovo mi jako smeta . Ugušiću se , ali niko za to ne haje.

Comments are closed.