Leskovački ortopedi jedini u Srbiji leče obolele zglobove kuka

Podeli:

LESKOVAC – Ortopedi u Opštoj bolnici u Leskovcu jedini su ortopedi u Srbiji koji na obolelom kuku vrše operativni zahvat pod nazivom periacetabularne osteotomije i operacije impiđžmenta na obolelim zglobovima kuka, koji ima za cilj da produži vek trajanja prirodnog kuka.

Desetočlani tim na Odelejnju ortopedije je za 11 godina izvršio 300 takvih operacija pacijentima iz sele Srbije.

Ovde se, takođe, godinama ugrađuju veštački kukovi, a od nedavno i proteze kolena, koje se vrše samo na klinikama i u još dve do tri zdravstvene ustanove u Srbiji, ali biološke operacija oboleg zgloba kuka radi se samo u Leskovcu.

“Ta vrsta operacija radi se kod onih koji su kao deca imali neku vrstu razvojnog poremećaja kuka, a kasnije trpe velike boleve. Operaciju smo doneli iz klinike u Bernu, u Švajcarskoj, zahvaljujući profesoru Gancu. Nažalost, u Srbiji smo naišli na ćutanje i ni jedna klinika nije htela da prihvati naše znanje i saradnju, tako da smo se odlučili na samostalan rad i sa ponosom možemo da kažemo da imamo preko 300 operisanih pacijenata iz cele Srbije”, objašnjava načelnik Odeljenja ortopedije i traumatologije Miomir Kačarević.

Prošle godine je, povodom 50 godina Ortopedije u Leskovcu, održan dvodnevni kongres na tu temu. Kolege iz Srbije, Hrvatske Slovenije i Makedonije su bile oduševljene prezentacijom, no saradnju opet niko nije prihvatio.

 

“Uspeh se ne prašta, no dobro je što su počeli da šalju pacijente i to ne iz kliničkih, nego iz manjih centara”, dodaje Kčarević.

Ova vrsta operacije zglobova se radi kako bi prirodni kuk maksimalno izdržao teret tela. Negde se vek produži za 5, 10 ili više godina, a negde i trajno.

Tako je, na primer, izvršena operacija zglobova kod mladića od 19 godina iz Čačka, kome su lekari sa jedne klinike preporučili ugradnju veštačkog kuka.

“On se danas aktivno bavi sportom i za svaku Novu godinu pošalje tortu u znak zahvalnosti”, priča s ponosom načelnik Ortopedije.

Leskovački ortpoedi se pripremaju da u toku ove godine uvedeu još jednu vrstu operacije – ugradnju veštačkog ramena. Obučavaju ih kolege iz Niša.

“Želimo da budemo osposobljeni i za tu vrsti operacije, da pacijnete ne šaljemo u druge centre kada već imamo znanje, uslove za rad i želju za novim saznanjima”, zaključuje načelnik Miomir Kačarević.

(Kraj)

 

 

 

 


Podeli:
  1. ja sam operisao desni kuk 30avg prosle god dijagnoza impidzment i jesam zadovoljan kako je sve proslo i kako sad tece oporavak,ali moram da naglasim da je oporavak dug do god.dana ako ne i duze.ja pisle 6meseci hodam normalno imam povremene bolove ne u zglobu koliko na mestu gde je rez i srafovi,nervirame i sto jos nemogu da trcim i bsvim se sportom.

  2. Sani da vam čestitam i poželim još više uspeha!

Comments are closed.