Moljac pustoši šimšire i u leskovačkom kraju

Moljac pustoši šimšire i u leskovačkom kraju
Podeli:

Proždrljivi leptir koji polaže jaja i iz njih se izležu gusenice, napao je i šimšire u Leskovcu pa su mnoge takozvane žive ograde u dvorištima i na grobljima osušene.

Šimširov plamenac, kako se još zove kod nas, stigao je u Srbiju pre dve i po godine iz Afrike, a stručnjaci kažu da se ova bolest može sprečiti.

Savet je da se šimšir tretira insekticidom ukoliko se primeti da se na njemu pojavi paučina, odnosno, paučina se mehanički ukloni, pa se potom tretira ovo ukrasno bilje,

Međutim, ukoliko se šimšir već osušio, leka nema, osim da se iseče do korena kako bi se obnovio.

FOTO Gusenice: https://www.youtube.com/watch?v=_tez4hGNHSQ&feature=youtu.be


Podeli:
  1. I mi imali u dvoristu slican problem u Radnickom naselju, bojim se da se moze prosiriti i na ruze i ostalo cvece u blizini. Nije bilo leka, sem secenja. Lepo sto ste o ovome pisali, ja nisam u zivotu videla onoliku paucinu i susenje u roku od nekoliko dana. Lepo bi bilo da se izjasni neko od poljoprivrednih apotekara o ovome, kao strucno lice. Hvala.

  2. А бе, да, бе, мољац, мољац, наш шимшир се исуши скроз.

  3. Kod mene se ista situacija desila.Ali orezala sam ga skinula sve suvo sto je imalo poceli su mali zeleni listici da izlaze tako da ne seci te ga skroz vec samo orezite.zatim kupite u apoteci prihranu sa kojom ce te ga vratiti u zivot postepeno.toliko pozdrav

  4. Molimo vas da kontaktirane stručno lice ili lica u vezi ove boesti. Pitanje je , štas uraditi sa šimširima koji su potpuno stradali ? Da li mogu da se obnove iz korena ? Ili ih jednostavno treba izvaditi ? Ovo je nepoznanica i veliki problem . Hvala.

Comments are closed.