NOVI PRAVILNIK Ko od danas bude vozio automobil bez urađenog tehničkog pregleda može da završi i u zatvoru

NOVI PRAVILNIK Ko od danas bude vozio automobil bez urađenog tehničkog pregleda može da završi i u zatvoru
Podeli:

Primena novog Pravilnika o tehničkom pregledu motornih vozila počela je danas, a to znači da svako ko registruje automobil bez tehničkog pregleda rizikuje da završi u zatvoru, i to od tri meseca do pet godina, kolika je kazna za učešće ili saučešće u krivičnom delu falsifikovanja isprave.

Zatvorska kazna preti i vlasniku vozila, kao i vlasniku tehničkog pregleda, a novi Pravilnik nalaže da je obavezno pet fotografija sa tehničkog pregleda, da pregled za putnička vozila traje najmanje 30 minuta, za teretna 45 minuta, a ni dubinska korozija na autombilima više se neće tolerisati, piše b92.

Takođe, neće se tolerisati ni ako vozilo ima neispravne kočnice, uređaj za upravljanje, svetlosno-signalne uređaje, oštećenu i nečitljivu identifikacionu oznaku i oštećenje pneumatika.

Dosadašnja cena tehničkog pregleda bila je od 1.500 do 2.000 dinara za putničko, a za teretno dva puta skuplje, dok će nove cene odrediti Ministarstvo trgovine.

 

Ako je vozilo ispravno, vlasnik će nakon tehničkog pregleda dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti, a ako je vozilo neispravno, dobiće izveštaj o utvrđenom stanju u kome će biti navedene sve neispravnosti.

Pravilnik o linijama tehnickog pregleda doneće prve veća promene u odnosu na prethodni iz 1984. godine, a stručna javnost kaže da je baziran na evropskim pravilima i preporukama – obuka radnika, vreme trajanja pregleda, uspostavljanje baze, nadzora i centralizacije podataka. 

Fotografisanje vozila tokom tehničkog pregleda se uvodi zbog dosadašnje prakse koja je pokazala da mnoga vozila nisu uopšte dovožena na liniju tehničkog pregleda, a dobila su uverenje o tehničkoj ispravnosti.

 


Podeli:
 1. Dosta je bilo krseva po putevima i prodavanja istih u odlicnom stanju.

  15
  6
  • ee jadniče. Ili u prevodu – tata mi kupio skupa kola, partija povoljan kredit a vi seljoberi sa lošim autima oslobodite prostor da vozi mega seljak

   3
   9
   • Vozim jugo 2008,kupljen kreditom i redovno ga odrzavam,nije truo i ne raspada se jer ne zelim da budem rizican ni po sebe ni po druge.A jezim se kad vidim kakvi se krsevi voze i sve to sa blagoslovom tehnickih pregleda.

    8
    1
 2. Apelujem da Ministarstvo trgovine donese odluku o sto vecoj ceni za tehnicki pregled jer smo mi narod koji tako treba „spricati“ :) Veliki pozdrav svima, svako dobro :)

  2
  6
  • Ako imas para za auto,imas i za majstora itehnicki,ako ne neku poniku i cao.I ona nema menjace.

   7
   1

Comments are closed.