Novo zlato u brzom klizanju za malenu Sofiju iz Niša

Osmogodišnja Sofija Rodić, koja je prošlog proleća postala prvi stanovnik Niša sa osvojenom medaljom u brzom klizanju na medjunarodnom takmičenju, ponovo je u svoj rodni grad donela medalju a ovoga puta je to zlato sa Alpe adria kupa u Sarajevu.

Sofija se nadmetala u trci na 222 metra, 333 metra i 500 metara i u sve tri trke bila ubedljivo prva što joj je donelo zlatnu medalju u veoma jakoj konkurenciji brzih klizača iz više evropskih zemalja.

Otac malene šampionke Petar Rodić kaže da je Sofija svojim radom napravila nešto što je sve iznenadilo.

Sofija je prošle godine prešla sa dečijih klizalji na profesionalne klizaljke sa dugim „nožem“ i trebalo joj je malo vremena da se prilagodi. Uspela je vrlo brzo da savlada tehniku klizanja sa novim klizaljkama zahvaljujući treneru Miodragu Popoviću iz beogradskog kluba „Intro lajn“, ističe Rodić.

Sofija jednom nedeljno sa Popovićem trenira u Beogradu u pravoj ledenoj dvorani, a ostalim danima na klizalištu u Nišu.

Do ovog uspeha Sofija sigurno ne bi stigla da gradski većnik Branislav Kačar i Sportski centar „Čair“ nisu obezbedili poseban termin za trening takmičarki u brzom klizanju. Sa Sofijom u Čairu zajedno treniraju Petra Marković i Ena Žikić. One su takodje državne prvakinje u svojim kategorijama i veoma talentovane klizačice“, naglašava.

Malenu šampionku iz Niša, koja pored toga što sjajno kliza ima i sve petice u školi „Ratko Vukićević“,  uskoro očekuju i novi izazovi. Pred njom je takmičenje u Segedinu, ali i u Celju na kome je prošle godine osvojila bronzanu medalju, prvu za Niš na medjunarodnom takmičenju u brzom klizanju.

Na proleće Sofiju očekuju i nove trke u vožnji rolera u kojima takođe postiže sjajne rezultate. Za tri godine, koliko vozi rolere pobedila je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, osvojila je više od 20 medalja, pehara i mnogobrojne diplome. Državna je prvakinja u brzoj vožnji rolera, ali i pobednica beogradske „Rolerijade“, kao i međunarodne trke u veleslalomu i slalomu na rolerima.