Porodica Pančić iz Bele Palanke bi volela da živi bolje

Opština im obezbedila kuću kako bi deca imala krov nad glavom

Opština im obezbedila kuću kako bi deca imala krov nad glavom
Podeli:

Četvoročlana porodica Pančić iz Bele Palanka, otac  Bojan (50), majka Marina (39), sin Boban (15) i ćerka Katarina (12) žive u stanu  koji su dobili pre dve godine od opštine Bela Palanka, ali bi voleli da žive još bolje i deci omoguće pristojan život.

Ovaj stan smo dobili kao socijalno ugrožena porodica jer ne radimo nigde, živimo od socijalne pomoći i dečijeg dodatka”, priča za Jugmediu otac Bojan, zadovoljan što bar imaju krov nad glavom.

Mesečni prihodi ove porodice od socijalne pomoći i dečijeg dodatka iznose 26.000 dinara.

To nam nije dovoljno za život, ali se nekako snalazimo da bar deci obezbedimo sve što im treba.

Na svu sreću imamo ovaj stan koji ne plaćamo i zahvalni smo opštini što nam je pomogla, to je veliki, ogroman poklon. Plaćamo samo račune za komunalije”, objašnjava Bojan.

Želja roditelja je da rade i zarađuju, da ne žive od socijalne pomoći.

Veliki je problem što smo oboje nezaposleni, a deca traže svoje. Ćerka je šesti razed osnovne škole a sin ide u Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju”, dodaje Bojan.

Opština za decu i mlade sa smetnjama u razvoju obezbedjuje svakodnevni prevoz do Dnevnog boravka i nazad.  Zbog sina kome je potrebna stalna pažnja, Bojanova supruga Marina u stvari nije u mogućnosti da radi.

Moram da budem stalno uz njega. I da hoću da radim ne mogu zbog sina. Primamo tudju negu i pomoć u iznosi od oko 10.000 dinara ali to nije dovoljno”,  kaže Marina.

Njihova ćerka Katarina bi volela da ima nov kompjuter.

Kupio sam joj stari kompjuter ali njoj zbog škole svakako treba novi a mi to ne možemo sebi da priuštimo, iako bi voleli”, kaže njen otac.

Pančićima pomažu Bojanovi roditelji.

Pomažu nam koliko mogu. Opština nam pomaže oko obezbedjenja knjiga za školu. Sve u svemu živimo prosečno, mada bi voleli da živimo mnogo bolje”, pričaju Pančići.

Bojan je, inače 30 godina radio u nekadašnjem pogonu Prvog maja u Beloj Palanci

Radio sam godinama. Radio sam i u Nišu. Supruga je radila u Štampariji. Sada smo bez posla. Kada bi bar neko od nas radio, mislim da bi nam bilo lakše “, zaklučuje naš sagovornik.

NATALITET

Opština Bela Palanka godinama izdvaja po 30.000 dinara za svako novorođeno dete, a ove godine uvela je i novu meru – 150.000 dinara za vantelesnu oplodnju porodicama koje potomstvo pokušavaju da dobiju tim putem, a sve s ciljem povećanja nataliteta.

Izdvojili smo iznos do 150.000 dinara za pojedinačna davanja, a u skladu sa potrebama i prijavljenim zahtevima, U narednom periodu razmatraćemo mogućnost povećanja sredstava u budžetu za ovu meru. Osim toga, opština daje stipendije najboljim studentima i učenicima, obnavlja škole. Deci se pridaje posebna važnost. Po 5.000 dinara i knjige dobila su 84 prvaka– rekao je nedavno za Jugmedia predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković.

Tekst i foto Zoran Panić


Podeli: