Ovo su NAJBOLJI domaći video spotovi SVIH VREMENA

Ovo su NAJBOLJI domaći video spotovi SVIH VREMENA
Podeli:

I dok se ovih dana u Egiptu hapse pevači zbog video spotova sa političkom pozadinom, srpska, a nekada jugoslovenska muzička videografija, može da se pohvali (decenijama unazad) veoma smelim ekranizacijama koje su, ne samo prenosile političke i sociološke poruke, već prednjačile u onome što se tih dana emitovalo na MTV-u, i to u još uvek čvrstom ili jednopartijskom režimu.

Na listi su se našle dve dame koje su svojom videorafijom zauzele čak i po tri mesta na ovoj lestvici, i dve muzičke grupe sa po dva video spota

Za vas smo napravili listu najboljih 50 domaćih video spotova svih vremena, a na njoj su se našle, kako rok i pop zvezde, tako i pevači novokompanovane muzike koji nisu štedeli u tome da publici pruže i vizuelni ugođaj svojih pesama, prenesu neku poruku ili ostave trag na zvezdanom nebu.

Interesantno je da je najveći broj najoriginalnijih, najlepših, a često i najskupljih video spotova snimljeno zapravo u mračnim devedesetim godinama prošlog veka, kada su na balkanu harali ratovi.

Predstavljamo deset najboljih domaćih muzičkih spotova ikada sa prostora bivše Jugoslavije, a ostale, koji su zasluženo zauzeli svoje pozicije, pogledajte na sajtu Leskovačkih vesti.

Pred vama je prva ikada urađena top lista najboljih domaćih spotova i zato, uživajte:

 1. CECA – IDI DOK SI MLAD

Najskuplji ikada snimljeni video spot na ovim prostorima, i to u jeku ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Svi se sećaju kultnog drvoseče, a spot je krajem milenijuma dobio i nastavak kroz ekranizovanu pesmu „Dokaz“, za koji teoretičari zavere tvrde da je predskazao Arkanovo ubistvo.

 1. DINO MERLIN – SVE DOK TE BUDE IMALO

Najbolje ikada ekranizovana pesma koja dolazi sa prostora Bosne i Hercegovine. Priča koju nam donosi Dino Merlin, i to ne samo melodijom, rasplakaće vas sigurno.

 1. DŽEJ – SUNCE LJUBAVI

Prava filmska priča. I ona je ekranizovana u vreme sankcija, nemaštine… Možda video nije plaćen 20.000 maraka, poput spota Vesne Zmijanac „Idemo na more“ i sigurno nije poput Vesninog emitovan u udarnom terminu na javnom servisu u okviru Dnevnika 2, ali i dan danas nema čoveka u Srbiji koji se sa nostalgijom ne seća ovog ostvarenja.

 1. ANA STANIĆ – SKRIVANJE

Od 50 video spotova, njena su čak 3 ušla na top listu najboljih ikada. Uvek inovativna Ana Stanić zadavala je svim svojim koleginicama „domaći zadatak“ koji i dan danas retko ko može da uradi, a i ove godine je MTV nejn spot kandidovao za najbolje ostvarenje sa ovih prostora.

 1. K2 – SESTRE

Prve su u jednom domaćem spotu ogolile do koske svoju privatnost, a ovaj video je prvi i jedini koji je na dodeli zvaničnih video nagrada proglašen za spot godine, davne 1996-te.

 1. ĐORĐE BALAŠEVIĆ – SVIRAJTE MI JESEN STIŽE DUNJO MOJA

Prava vojvođanska svadba ekranizovana u kratkom igranom filmu, a panonski ljubavnik pati za, ni manje ni više, nego Tanjom Bošković u ovom umetničkom delu. Malo li je?

 1. BAD COPY – ESI MI DOBAR

Samo odgledajte video i biće vam jasno zašto je ušao među pet najboljih snimljenih domaćih spotova ikada.

 1. BEBI DOL – BRAZIL

Prvi i poslednji muzički spot koji je režirao Emir Kusturica. Dao mu svoj pečat i vinuo ga na treće mesto najboljih ikada snimljenih.

 1. LEPA BRENA – SANJAM

Niko od nje nije ulagao više u muzičke spotove. Ona ne samo da je kraljica domaće muzičke scene, već je te davne 1987. godine o ovakvom video spotu Madonna mogla samo da sanja.

 1. EKV – DUM DUM

Milan Mladenović je u samo tri minuta poručio sve ono što su ostali na ovoj listi samo pokušali.

 

 


Podeli:
 1. Da li ste na istu listu stavili Cecu i EKV? Ne mogu da verujem, Brena i Balasevic? Spojili ste nespojivo: nema te kategorije, pa makar i spotovi da su u pitanju, gde umetnici – muzičari i pevaljke idu zajedno! Ej Dino i Dzej protiv Bad copy i K2?! Bljak lista

 2. Dzej sunce ljubavi naravno.

Comments are closed.