PBILD-ovi projekti vredni 8 miliona dolara

PBILD-ovi projekti vredni 8 miliona dolara
Podeli:

LEBANE – Menadžer programa Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj (PBILD) na jugu Srbije Nikolas Herkules izjavio je danas u Lebanu da su Ujedinjene nacije (UN) za trogodišnje sprovođenje ovog programa izdvojile 8 miliona dolara, a da je polovina te sume potrošena na implementacji raznih projekata.

Herkules je u izjavi ageciji “juGmedia” rekao da je ta organizacija došla na jug Srbije krajem 2009. godine i da će program biti okončan oktobra 2012. godine.

“Mi smo veoma zadovoljni postignutim rezultatima i mislim da je veoma važno da nastavimo da igramo ulogu u jačačnju kapaciteta loklanih samouprava i osatlim institucijama u regionu”, naglasio je Herkules.

Menadžer PIBILD programa je ocenio je da problem juga Srbija, ali i same Srbije, leži u lošem ekonomskom stanju, što je, dodao je, i svestki problem.

“U celom svetu loše ekonomsko stanje je uzrok i drugih socijalnih problema. Kada ljudi nemaju posla, bave se drugim nepotrebnim stvarima. U južnoj Srbiji ima mnogo problema, ali, mislim da je zapošljavanje i bolja privredna situacija – jedini spas”, istako je Nikolas Herkules.

Herkules je danas u Lebanu, zajedno sa predsednikom te opštine Mićom Stankovićem, uručio 32 sertifaka Lebancanima koji su savladali veštine pisanja poslovnih projekta za start ap kredite.

Predhodno je PBILD u toj varoši otvorio kancelariju za pružanje usluga privrednicima, a Herkules je rekao da će pomoć biti pružana i privrednicima sa iskustvom.

Ovaj projekat, čiji je nosilac Lebane, sprovodi se i u opštinama Vladičin Han i Medveđa, a vredan je 79 hiljada dolara.

Pored podrške lokalnim samoupravama i drugim institucijama, PBILD program se bavi i menadžmentom migracija, odnosno, pitanjem emigranata sa juga Srbije koji odlaze u zemlje Zapadne Evrope, zatim, inkluzivnim razvojem koji se bavi pravima albanske i romske manjine, i privrednim rzavojem.

Pre ovog, UN su na jugu Srbije bile prisutne preko dva programa, MIR1 i MIR2, čije je delovanje bilo finansijska pomoć u infrastrukturnim projektima.

(Kraj)

 

 


Podeli: