PRESUĐENO Možete da tužite banku ako vam je naplaćivala troškove obrade kredita

PRESUĐENO Možete da tužite banku ako vam je naplaćivala troškove obrade kredita
Podeli:

Vrhovni kasacioni sud je novom odlukom potvrdio da je nedozvoljena naplate troškova obrade kredita, saopštilo je udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“.

Banke su konačno izgubile višegodišnju bitku u dokazivanju osnovanosti naplate troškove obrade kredita, jer je Vrhovni sud potvrdio svoj stav da banka ovaj trošak može da naplati samo ako je on realan i samo ako je korisnik o njemu prethodno jasno i nedvosmisleno informisan, tako da ni na koji način ne bude doveden u zabludu o kojim troškovima je reč”, navedeno je u saopštenju.

„Ekektiva“ je ukazala da su banke morale da u ponudi pre zaključenja ugovora o kreditu navedu šta čini troškove obrade kredita, a ne samo da to naplate u procentualnom iznosu. Banke su, kako je navedeno u saopštenju, „korisnike kredita dovodile u neravnopravan položaj, naplaćujući veće troškove za obradu kredita večeg iznosa, što je u svom stavu potvrdila i Narodna banka Srbije“.

Po oceni „Efektive“ banke u Srbiji su u poslednjih petnaestak godina po osnovu naplate troškova obrade kredita od svojih korisnika naplatile nekoliko desetina miliona evra. „Građani sada u pranicama mogu da poražuju povraćaj tog novca, sa zateznom kamtom.

Zastarelosti za ove sporove nema, jer je po stavu Vrhovnog kasacionog suda ova odredba ništava, a ništavost ugovorne odredbe ne zastareva”, navela je „Efektiva“.


Podeli:
Označen sa
  1. Tuzeni jos pre godinu dana.. jos nista

  2. Pertackibot 05.10.2018., 16:27

    Evo ja ću da ih tužim od ponedeljka, utorka…Nemam drugu rabotu nego da se tužim godinama sa bankarskim kadijama.

Comments are closed.