U Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu

Rast spoljnotrgovinske razmene

Podeli:

NIŠ/PIROT/PROKUPLJE – U periodu od januara do novembra prošle godina preduzeća sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga ostvarila su spoljnotrgovinsku razmenu  od 1,7 milijardi dolara, što je u odnosu na isti period 2014. godine rast za 138 miliona dolara ili devet odsto, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Niš.

„Izvoz sa područja pomenuta tri okruga iznosio je 916 miliona dolara, tako da je u odnosu na pretprošlu godinu povećan za osam odsto, dok je uvoz iznosio 758 miliona, što predstvlja povećanje u odnosu na prethodni rezultat za 11 odsto“, kaže za rukovodilac Ekonomskog sektora RPK Niš  Vladan Stanojević.

Prema njegovim rečima pokrivenost uvoza izvozom  na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga u prvih 11 meseci prošle godine bila je 121 odsto, a u istom periodu na području čitave zemlje pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 72 odsto.

„Najveći izvoznik sa područja koje obuhvata RPK Niš je kompanija „Tigar“ iz Pirota sa učešćem u ukupnom izvozu regiona od 32 odsto, a za njim slede niški „Filip Moris“, prokupački „Leoni“ i „Gramer“ iz Aleksinca. Na listi najvećih uvoznika takodje prednjače „Tigar“ iz Pirota, „Filip Moris“, „Leoni“ i „Gramer“, ističe Stanojević.

On podvlači da vrednost izvoza prvih deset firmi izvoznika sa ovog područja, čini 82 odsto ukupnog izvoza na regionu, a vrednost uvoza prvih 10 firmi, čini 74 odsto ukupno ostvarenog uvoza.

„Ostvareni spoljnotrgovinski promet preduzeća sa ovog područja  učestvuje sa 5,6 odsto u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu Republike  Srbije i to 7,2 odsto u izvozu i 4,4 odsto u uvozu“, kazao je Stanojević.

Prema zvaničnoj statistici ukupna  spoljnotrgovinska razmene naše zemlje u periodu od januara do nevembra  2015. godine iznosila 29,7 milijardi dolara, i to u izvozu 12,5 milijardi dolara i 17,2milijardi  u uvozu,  što je u odnosu na isti period prethodne godine pad od 10 odsto u izvozu i 11 odsto u uvozu.

(Kraj)Mia


Podeli: