Razmena teritorija Srbije i Kosova – (ne)realistična ideja

Razmena teritorija Srbije i Kosova – (ne)realistična ideja
Podeli:

Inicijativa mladih za ljudska prava u okviru programa „Debatom do dijaloga o Kosovu“ organizuje panel diskusiju koja ima za temu ideju razmena teritorija između Kosova i Srbije, a koja će se održati sutra u Bujanovcu u Domu kulture “Vuk Karadžić” s početkom u 17 sati.

Ovakva inicijativa je plod ranije istaknutog modela rešenja od strane zvaničnika Beograda i Prištine, „koji je u kontekstu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu uzeo skoro primat kao jedan od modela rešenja“.

Kako bismo razmotrili kakve su posledice tog rešenja i na koji način ljudi sa juga Srbije i Kosova vide razmenu i podelu teritorija kao opciju pozivamo vas da prisustvujete panelu/medijski ispratite događaj. 
Sa ciljem da čujemo mišljenja i stavove društvenih aktera u okviru srpske i albanske zajednice sa Kosova i juga Srbije, odnosno dve zajednice koje bi bile direktno pogođene u slučaju realizacije ovog modela“, stoji u pozivu za panel diskusuju.

Kao govornici su najavljeni: Ragmi Mustafa, Nacionalni savet Albanaca (TBC), Fismir Jahiju, Alternativa za promene i Gani Rashiti, Centar za zagovaranje i demokratiju (Preševo)

Moderacija: Inicijativa mladih za ljudska prava

Učesnici/e će tokom debate odgovoriti na pitanja o (ne)realističnosti ideje razmene teritorije, značaju etničke strukture stanovništva pri definisanju odnosa Srbije i Kosova, kao i uticaja procesa unutrašnjeg dijaloga o Kosovu na srpsku zajednicu na Kosovu odnosno albansku zajednicu na jugu Srbije“. 

Radni jezici su albanski i srpski uz simultani prevod. Program „Debatom do dijaloga o Kosovu“ podržan je od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.


Podeli:
  1. Sta bre ima da menjamo teritorije i sa kim? To su sve nase teritorije. Taj skup treba zabraniti.

  2. ovo ne treba da se dozvoli nikako ako treba da se diskutuje jedino moze ako srbija bude do tirane kao sto je i bila …

Comments are closed.