ROŠTILJIJADA I Srbi iz Istre na Festivalu roštilja

ROŠTILJIJADA I Srbi iz Istre na Festivalu roštilja
Podeli:

U svečanoj sali grada Leskovca priređen je danas prijem za delegaciju Srba iz Istre, organizatore manifestacije „Dani srpske kulture u Istri“, na kojoj je svoju kulturu, istoriju, specijalitete i potencijale prošle godine predstavio i Leskovac.

U ime grada Leskovca obratio se gradonačelnik Goran Cvetanović, ocenjujući da je kultura najlakši put za jačanje međusobnih veza i prijateljstva sa Srbima ali i drugim narodima u dijaspori.

„Kultura i tradicija su čuvari nacionalnog identiteta, gde god se nalazimo, i zato mi je drago što će se tokom roštiljijade naši gosti iz Istre na licu mesta upoznati sa bogatstvima našeg grada o kojima su od naših predstavnika slušali prošle godine, kada su oni bili domaćini. Ovo je prilika da se Leskovčanima bliže predstave glavna obeležja i lepote Istre, mogućnost za dalji razvoj, dobrosusednih odnosa dveju zemalja, ali i promocija mira i prijateljstva. Našim uvaženim gostima želim da se u Leskovcu osećaju kao u svom gradu, da okuse naše specijalitete sa roštilja ali i da ponesu sa sobom mnogo lepe utiske iz Leskovca, i da ovo samo bude početak još lepše i kvalitetnije saradnje“, kaže Cvetanović.

Predsednik zajednice Srba iz Istre Miomir Jeremić zahvalio se u ime delegacije koja je došla i istakao da je cilj njihove saradnje povezivanje temelja ljudskih odnosa.

„Zajednica Srba u Istri u saradnji sa partnerstvom prosvete iz Umaga čiji je predsednik Cvetko Jovanović, odlučila je da zajedničkom saradnjom Istru povežemo sa više gradova u Srbiji, i da se na taj način isprave odnosi. Nama je dva puta u gostima bio Beograd, zatim Kraljevo, Kruševac, Čačak, Zlatibor i Leskovac, a ove godine gosti su nam bili iz etno sela kod Užica“, kazao je Jeremić i podsetio da je prošle godine prezentacija Leskovca bila jedna od boljih i da su je ljudi dobro prihvatili.

Predsednik Jeremić je ovom prilikom najavio i da će jubilarni „10. Dani srpske kulture u istri“, biti organizovani u saradnji sa Ministarstvom kulture i dijaspore RS,  kao i da će desetogosdišnjica biti odrađena sa jednom akademijom, pozorišnom predstavom, a na njoj će biti pozvani i svi oni koji su učestvovali od 2009., među kojima je i grad Leskovac.

Po završetku prijema razmenjeni su obostrani pokloni a gosti će sa predstavnicima lokalne samouprave imati priliku da obiđu kanjon reke Vučjanke, Jašunjske manastire i druge znamenitosti našeg grada.

Emilija Mladenović


Podeli:
  1. Ccccc ko sve predstavlja TOL na prijem…. Strasno i zalosno.

Comments are closed.