RTS: Obnovićemo repetitore u Medveđi, poseban fokus u programu na dešavanja sa juga Srbije

RTS: Obnovićemo repetitore u Medveđi, poseban fokus u programu na dešavanja sa juga Srbije
Podeli:

Nedopustivo je da naš narod na jugu Srbije može da sluša Radio Temišvar, a Radio Beograd ne. S obzirom na osetljivost i važnost dešavanja mi, kao javni servis, moramo ovom delu naše zemlje da posevetimo mnogo više pažnje, kazao je danas u Leskovcu predsednik Programskog saveta RTS-a Milivoje Pavlović.

On je, obraćajući se prisutnima na početku javne rasprave  o programskom sadržaju RTS-a, gde se  diskutovalo o programu za decu i mlade i o tome kako programski sadržaji RTS-a zadovoljavaju kulturne potrebe građana, obećao da će javni servis pre svega tehnološki ulagati u ovaj deo Srbije.

Nedopustivo je da se u Medveđi ne čuje Radio Beograd, a veoma dobro se čuju albanske radio stanice, Radio Sofija ili Radio Temišvar na srpskom jeziku. To što ne mogu da prate svoju radio difuznu ustanovu traje već 17 godina, još od bombardovanja, kada je od 19 velikih televizijskih i radio predajnika 17 srušeno. Jug Srbije je, iz raznih razloga, veoma osetljivo područje i ja ću se založiti u Beogradu, a to vam ovde javno obećavam, za nešto bolji tretman ovog područja i u tom pogledu. Ne vidim baš da se ne mogu naći pare da se postave predajnici na ovom području, kao što mi se čini da se i ove regionalne i lokalne teme mogu još bolje tretirati u centralnim programima RTS-a“, naveo je Pavlović.

Pavlović je rekao i da je u javnom interesu da RTS proizvodi i emituje programe najvišeg kvaliteta, da taj program ne bude politički, kulturno i etnički jednostran, da bude dostupan svim građanima pod jednakim uslovima, s obzirom na to da građani putem takse obezbeđuju uslove za rad.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kao domaćin skupa, istakao je da sve nas pogled na medijsku scenu u Srbiji treba da nas itekako zabrine.

Jer kada u društvu zabava postane dominantna kategorija, ostaje malo vremena za program koji bi trebalo da bude protivteža upravo takvim sadržajima. Ukoliko se uzme u obzir da komercijalne televizije ne moraju da imaju program namenjen deci, mladima, kulturi i nauci, jasno je da je uloga javnog medijskog servisa ogromna i nemerljiva“, zaključio je.

Javne diskusije o programu RTS-a organizuju se uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Ovim javnim diskusijama je Programski savet ispunio i svoju zakonsku obavezu da kroz razgovore s građanima dobije sugestije za unapređivanje programa„, navela je šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković.

Interesantno je da su ovoj javnoj raspravi, koja je pre svega organizovana da bi se na njoj čula reč građana, najmanje prisustvovali predstavnici civilnog sektora već uglavnom predstavnici lokalne samouprave i nosioca vlasti u gradu na Veternici, a pojedincima i nije baš bilo zanimljivo ono što su imali prilike da čuju već su veći deo tribine prespavali.

Ovo je druga javna diskusija, posle Novog Sada, koju je RTS organizovao u Srbiji, a treća završna će biti održana sledeće nedelje u Beogradu.

Drgan Marinković

 


Podeli:
 1. Zasto je ugasen Radio Medvedja ?.. 7. novembra 2017., 4:10 pm

  I Radio Leskovac koji se cuo i na podrucju Kosova , imao je regionalnu frekvenciju i predajnik u Gazdaru za podrucje Medvedje !
  Pitajte Uns i Nuns i lobi velikih privatnih medija zasto su istrajali u gasenju lokalnih gradskih medija koji su bili potreba stanovnistva i nisu bili zabavljaci ..kao sto nije i rts, ali ne moze rts da zameni lokalne medije.
  Vracace ponovo lokalne gradske medije i to brzo.
  Kad shvate besmisao med.zakona koje je kreirao Vukasin Obradovic ( pred.Nuns i vlasnik Novina vranjskih) i njemu slicnih..

 2. Vrlo sam pozitivno iznenađena onim što je izrekao Cvetanović, najverovatnije čitao, no nije važno. Nadam se da zaista misli ono što je kazao, a cenim da ima solidan muzički ukus i da ceni one prave kulturne vrednosti, bila bih slobodna da ga zamolim, s obzirom da je blizak vrhu stranke i AV, koji kontrološe Pink, da se na stranačkim organima založi da se uvede veliki porez na šund i kič, kojima se zaglupljuje srpski narod. Ja iskvarih par reči sa izvesnom rezervom da će Cvetanović, i ako pročita ovaj komentar i ako iskreno verujem da prezire kičeraj, neće smeti da gukne.

  • Megi, naš narod bi sigurno i posle uvođenja poreza našao način i sredstva da konzumira sadržaje koji mu odgovaraju. Možda i u još većoj meri, jer zabranjeno voće je najslađe. Zašto mislite da bi Vaš ili moj ukus u domenu popularne kulture morao da bude dominantan u Srbiji? Malo mi „smrdi“ taj stav.

   • Ne predlažem da se porez uvede narodu, već vlasnicima medijima koji emituju kič i šund sadržaje. A kada im se uvede porez onda će dobro razmisliti da li će i u kom terminu emitovati, ne samo kič i šund, već i rijaliti programe u kojima dominara atmosfera javnih kuća. Ne znam šta vam ovde smrdi i šta je za vas „popularna kultura“?

    • „Popularna kultura“ je sve ono što je popularno i ono što se sviđa velikom broju ljudi, ono što nije visoka kultura.

     • Uvođenje dodatnog poreza na šund u ovakvoj klimi je misija nemoguće, jer populustički mediji „besplatno“ zabavljaju narod dok istovremeno služe vrhuškama. Svi znamo da im vlasti opraštaju milione evra onog „regularnog“ poreza.

 3. Odremaše gu pošteno ovi u zadnji redovi. Garant su najaktivniji bili

 4. na vezu zaposleni 7. novembra 2017., 10:44 pm

  Spavaju svi koji nikad nisu odrintali u nekom stvarnom preduzecu, pa dremaju na sastancima, al su vrlo aktivni u kafe pauzama, na kombi kupovinama u radno vreme, dolaze na posao posle 8, a izlaze ranije cim je neki praznik, slava, kad ga nema gradonacelnik. Nije to naviklo da radi nigde, samo da spava u lokalnu samoupravu. A sto ih ne posaljete da jedan mesec u zivotu zarade platu u neku hladnjacu, da trebe voce od kostice na minus 30, ili da stoje uz traku delova i odvajaju skart, a mogu i u nocnu smenu u proizvodnju, samo nemoj u bolnicu, tamo se radi u horizontalu.

 5. nema plata za taj dan 8. novembra 2017., 8:36 am

  Ko je ovim sto dremaju sef? Oni ga se izgleda ne plase, nit postuju predsedavajuceg. Ovo je najdirektniji dokaz da su povredili radnu obavezu i treba ih suspendovati na par meseci. Pa kad se naspavaju, da se vrate. A i njihov sef da se smeni.Jer nije autoritet.

 6. M nema šta, mnogo važnih dešavanja ima, preko demagogije i farse do konstantne bede i nemaštine, a i baba se opet češlja

Comments are closed.