Rusi s Nišlijama čiste sneg i spasavaju zavejane

Rusi s Nišlijama čiste sneg i spasavaju zavejane
Podeli:

Spasioci Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu ovih dana se zajedno sa srpskim kolegama bore sa smetovima, jakim vetrom i niskim temperaturama, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici tog centra.

Kako se navodi spasioci tog centra su tokom Božića učestvovali u potrazi za nestalim stanovnikom sela Hum, a sada dežuraju u Prokuplju, spremni da se u svakom trenutku uključe u akciju dostavljanja hrane i lekova i spasavanju ljudi koji su u nevolji.

Mi ćemo pomagati ljudima koji su u nesreći u bilo kakvim vremenskim uslovima. U Rusiji su temperature ispod minus 30 stepeni i smetovi česta pojava i dešavaju se skoro svake godine. Mi smo spremni i znamo kako da reagujemo„, izjavio je  spasilac Ivan Sulajev.

U saopštenju se navodi da je Rusija preko Srpsko-ruskog humanitarnog centra predala 20 „lada niva“ službama koje reaguju u vanrednim situacijama, jer je „lada“ jedino prevozno sredstvo koje može da prodje kroz snežne smetove i puteve koji su prekriveni ledom.

Jedan od glavnih zadataka Srpsko-ruskog humanitarnog centra je da učestvuje u aktivnostima za otklanjanje posledica vanrednih situacija prirodnog karaktera, a to je upravo ono što se dešava danas u Srbiji„, piše u saopštenju.

Biljana Ljubisavljević


Podeli: