Samit fotografa eks Jugoslavije prerastao u Balkansku smotru

Samit fotografa eks Jugoslavije prerastao u Balkansku smotru
Podeli:

Osmi Samit fotografa eks Jugoslavije otvoren je večeras u galeriji Leskovačkog kulturnog centra na kome se okupilo više od 50 fotografa iz zemlje i regiona, a po prvi put ove godine učestvuju i dva autora iz Bugarske čime je ova manifestacija ostvarila svoj cilj i prerasla u Balkansku smotru.

Tokom tri dana njegovog trajanja, Leskovčani će imati prilike da vide dve međunarodne izložbe i jednu samostalnu izložbu koja je večeras predstavljena a nosi naziv „Senke trajanja“autora Zeljka Sinobada poznatog beogradskog fotografa u urednika fotografije Ilustrovane politike.

Izložbu je u Željkovo ime otvorio njegov učitelj i prijatelj Tomislav Peternek, koji je poručio da njegove fotografije ne treba samo gledati nego i čitati, jer svaka od njih krije svoju priču.

„Željkove fotografije treba čitati, nemojte samo pogledati, nego vraćajte se ponovo, ponovo ih gledajte i uvek ćete naći neki detalj novi i uvek ćete osetiti neke reči koje vam on govori kroz te fotografije“, rekao je Peternek.

Nakon otvaranja izložbe, proglašen je i ovogodišnji dobitnik nagrade „Tomin šešir“ koja je se dodeljuje  za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu i ove godine pripala je Radoju Elezu iz Trebinja.

Njemu je šešir predao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a zatim je u ime lokalne samouprave Samit otvorenim proglasila Natalija Cakić.

„Sa ponosom mogu da istaknem da ovaj Samit iz godine u godinu raste i da danas okuplja preko 50 autora iz zemlje i regiona. Kako je finansijska podrška značajna, grad Leskovac je prepoznao značaj umetnosti fotografisanja te je ove godine podržao Foto klub Leskovac sa čak 400 hiljada dinara. Želim vam uspešnu manifetaciju i dodatnu inspiraciju“, poručila je Natalija u ime lokalne samouprave.

Osmi Samit fotografije uz podršku lokalne samouprave organizuje Foto klub Leskovac, u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom.

 

 

 

 


Podeli:
  1. Meci, Meci….gde ti je ruka?

    1
    2

Comments are closed.