Samostalni umetnici na teret budžeta

Samostalni umetnici na teret budžeta
Podeli:

Vranjski odbornici  jednoglasno su usvojili predlog kriterijuma za  sticanja prava na uplatu doprinosa za samostalne umetnike kao i nagrađivanja učenika iz budžeta grada.

Opoziciju je između ostalog interesovalo koliki će biti broj takvih korisnika na teritoriji grada

Prvo polemisanje između predstavnika opozicije i vlasti  došlo je sa usvajanjem kriterijuma za  sticanja prava na uplatu  pripadajućih doprinosa za lica koja samostalno obavljaju neku umetničku delatnost

Ono što mene brine je što u ovogodišnjem budžetu nema takve stavke, a to nije mali izdatak. U prvoj kategoriji umetnika zarada je veće nego gradonačelnikova tako da ni doprinosi neće biti mali. U prvoj smo polovini godinepa bi ovo trebalo rešiti, jer ako ne postoji stavka ne može se rebalansom ispeglati”, upozorila je Nela Dimitrijević, odbornica DS.

Goran Nikolić, šef odborničke grupe SNS pojasnio je da su ovom odlukom određeni kriterijumi ko može da konkuriše i raspolaže tim sredstvima tako da se smanjuje prostor za eventualnu manipulaciju, a predlog je podržala i odbornička grupa SPS.

U ovom trenutku s obzirom da to nije predviđeno budžetom, iznos može da se pokrije iz tekuće budžetske rezerve, a svakako da će u narednom periodu biti zasebna stavka određena sa tom namenom”, pojasnio je Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave.

Na početku sednice dodeljen je  mandat penzioneru Srbi Nikoliću, novom odborniku iz redova Srpske napredne stranke koji je na to mesto došao nakon imenovanja njegovo prethodnika Gorana Živkovića na čelo Privrednog društva “Slobodna Zona”.

Nagradom će biti obuhvaćeni đaci  osnovnih škola sa adresom prebivališta u Vranju, učenici srednjih škola sa teritorije grada kao i učenici u školama van područja grada,  čija je adresa prebivališta u Vranju

Odbornici su izglasali odluku o nagrađivanja učenika iz budžeta grada čime se nastavlja tradicija ali i uvodi u zakonske okvire.

Nagrađivaćemo đake generacije, a za nosioce Vukovih diploma odlučivaće se naknadno”, rekla je Zorica Jović, većnica za kulturu i obrazovanje.

Prema njenim rečima odluke o nagrađivanju dece koja postižu zapažene rezultate iz pojedinih predmeta ali i studenata,  donosiće se naknadno .

Na sednici su doneta i rešenja o imenovanju direktora za šest Javnih preduzeća koji su tu funkciju do sada obavljali u statusu vršioca dužnosti.

Milan Zdravković


Podeli: