SKRNAVLJENJE SPOMENIKA: Kako se odnosimo prema našoj istoriji i kulturi

SKRNAVLJENJE SPOMENIKA: Kako se odnosimo prema našoj istoriji i kulturi
Podeli:

Spomenici žrtvama ratova i oslobodiocima Leskovačkog kraja ne samo da su  zapušteni i da propadaju, već je sam naš odnos prema njima katastrofalan i jako zabrinjavajući.

Nema javnog spomen obeležja u gradu na veternici koje barem jednom nije oskrnavljeno, a većina je još uvek išvrljana grafitima.

Mislim da je to odnos prema tradiciji i našoj istoriji. Mislim da ljudi, nažalost, ne poznaju dovoljno svoju istoriju„, kaže istoričar Veroljub Trajković.

Poslednji primer vandalskog ophođenja prema istoriji je jučerašnje švrljanje spomenika palim žrtvama i borcima u Drugom svetskom ratu u Gornjem Brestovcu u opštini Bojnik.

Nije prvi put da se dešavaju ovakve stvari, ali je naš odnos prema istoriji i kulturi koju smo gradili jako tužan. Najtužnije je to što su spomenik išvrljala najverovatnije deca koju treba da učimo da poštuje svoje pretke a ne da unakažava sećanje na njih”, komentariše Marijana Stojanović iz ovog mesta.

Ni malo bolja situacija nije ni u strogom centru Leskovca.

Česma postavljena pre dvadeset sedam godina kod Pošte, spomen je na najtragičniji događaj u istoriji grada na Veternici, bombardovanje Leskovca u Drugom svetskom ratu. Svakog septtembra  se polažu venci i cveće, ali grafiti i mahovina na česmi ostaju.

Spomenik oslobodicima koji je podignut 1927. godine u gradskom parku i predstavlja simbol grada Leskovca,jedino je očišćeno i osvetljeno spomen obeležje dok je pedesetak metara dalje bista Koste Stamenkovića koja takođe ne blista, a u kući ovog narodnog heroja mu je pre četiri godine bukvalno bila otkinuta bronzana glava.

Ukradena bista narodnog heroja Koste Stamenkovića

Čak je i sveopšte voljeni Toma Zdravković doživeo poniženje maltene istog momenta kada mu je postavljeno spomen obeležje u ceentralnom gradskom parku. Mesto mikrofona, koji je ukraden, u ruke su mu stvaljene prazne plastične pivske flaše, a ružnu sliku su odmah zabeležili turisti koji često prolaze kroz Leskovac kako bi se samo slikali pred statuom kralja kafane.

Javno komunalno preduzeće “Komunalac” je u nekoliko navrata organizovalo akciju uklanjanja grafita sa spomenika u parku u centru grada.

Nepoznata lica, najčešće preko noći, crtaju grafite i ispisuju poruke i na taj način uništavaju kulturno istorijske spomenike. Ovo je još jedan vid vandalizma i uništavanja imovine grada. Radnici JKP „Komunalac“ pokušavaju da umanje nastalu štetu”, ističu u ovom preduzeću i upućuju apel građanima na društveno odgovorno ponašanje.

Na teritoriji grada Leskovca ima 215 spomenika, bisti, ploča i spomen česmi iz balkanskih, Prvog i Drugog svetskog rata. 


Podeli:
 1. Raspadanje spomen kuce Koste Stamenkovica!!! Poslednji cin!

 2. Pop beli listić 25.07.2018., 19:11

  Ha ha ha…Tomi bolje da su stavili u ruke kutiju od rubinovog vinjaka

 3. Krajincanin 25.07.2018., 21:25

  Spomenici herojima prvog svetskog rata i te kako treba da se cuvaju i odrzavaju, sto se tice komunista to je pobednicka istorija, mada nisam da se skrnave niciji spomenici, medju partizanima je bilo dosta casnih ljudi. Znamo slabo svoju istoriju i to nas kosta.

  1
  5

Comments are closed.