KANJON ROSMAČA NA STAROJ PLANINI SVETSKO ČUDO

Srpski Kolorado na Staroj Planini (FOTO)

Iako je jedno od najlepših mesta u Srbiji, obilazi ga mali broj turista, uglavnom zaljubljenici u prirodu, pešačenje i planinarenje
Srpski Kolorado na Staroj Planini (FOTO)
Podeli:

Kanjon je nastao je intenzivnim usecanjem vodenog toka reke Rosomače u stensku masu Stare planinine, u pirotskom kraju poznat i kao i kao Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo, Slavinjski lonci.

Izgrađen je u slojevitim stenama, u kojima su usečena proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je i dobio ime. Ovaj prelepi kanjon nije širi od pet, nije viši od 70 i nije duži od 500 metara. Najbolje vreme za posetu ovog dragulja je upravo letnje vreme.

Kanjon Vučjanke – Umetnost prirode i ljudi

Krečnjaci su na bočnim delovima izdubljene klisure nanizani u slojevima. U sedimentima krečnjačkih škrljica mogu se naći mnogobrojni i raznovrsni amoniti, ostaci izumrlih morskih glavonožaca koji su najčešće imali spiralnu kućicu.

Zbog strmine stena, vodi, koja je prozirno bistra i ledena, pošto nikad nije toplija od pet do šest stepeni, skoro je nemoguće prići.

Iako je jedno od najlepših mesta u Srbiji, obilazi ga mali broj turista, uglavnom zaljubljenici u prirodu, pešačenje i planinarenje.

Meštani kažu da je prolaz kroz kanjon moguć jedino kroz reku, a u blizini je stara vodenica i mala pećina.

FOTO: Vikipedija


Podeli:
  1. I starou i mladou, svi, svi, na srpski Koloradou!

    1
    2
    • Tačno sam znao da je ovde komentar nebuloznog Dulenceta. Idi bolje vezi goblene, pravi palačinke…

  2. Ne mogu da verujem kako smesan nadimak Konan!ha,ha.Macko goblene veze Pokojna Mileva, a palacinke je pravio Vule, mozes samo da zavidis mojoj duhovitosti!?

Comments are closed.