Stanković: Raspisati novi konkurs za gradski trg

Predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu Miodrag Stanković smatra da za uređenje glavnog trga u Nišu treba raspisati novi konkurs zato što, smatra, postojeći projekat, koji je pobedio na konkursu, ima mnogo manjkavosti.

On je u saopštenju naveo da je „najbolje rešenje  da se uz jedan dobar projektni zadatak definiše budući izgled gradskog trga sa svim definisanim pešačkim zonama“, a za postojeći predlog projekta kaže „sa preslikava model Beograda, koji je izgradio fontanu na Slaviji, što je izazvalo puno polemike u stručnoj javnosti, pre svega zbog saobraćajnog rešenja i postavljenja jednog takvog objekta na jednoj važnoj raskrsnici“.

Trenutni izgled trga u Nišu je rešenje arhitekte Branislava Jovina, koji je pobedio na javnom konkursu

Demokratska stranka, navodi dalje, smatra da je neophodno raspisati novi javni konkurs i odabir najboljeg rešenja pretočiti u urbanistički plan, posebno kada je u pitanju ovako bitna rekonstrukcija trga u Nišu, a odnosi se na definisanje novih pešačkih zona, fontana.

Bilo je, navodi, dosta nelogičnosti i postojao je otpor u javnosti za pretvaranje drumskog tvrđavskog mosta u pešački.

„Pre svega, sporna je sama investicija pretvaranja drumskog u pešački saobraćaj, jer je investicija drumskog saobraćaja mnogo skuplja od pešačkog“

Postoji dilema i u finansijskom i urbanističkom smislu, tvrdi šef niških demokrata.

„Jedan ovakav predlog otvara i sumnju oko javnih nabavki i izboru izvođača. Imamo aktuelni slučaj sa novogodišnjom rasvetom, gde je isti izvođač radio rasvetu i u Beogradu i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, sve ovo otvara pitanje, da li su sada na red došle i fontane?!“, pita se Stanković.

Gradske vlasti Niša najavile su, inače, javnu raspravu povodom predloga rešenja za novi izgled gradskog trga.