Studijska poseta polaznika obuke o razvoju turizma NHC iz Vladičinog Han i Surdulice „Radanskoj ruži“

Stari zanati i domaća hrana kao izvor egzistencije

„Radanska ruža“ je primer da ono što su žene naučile kod kuća nije tek beskorisatn posao, već da je to nešto od čega se može zaraditi za život
Stari zanati i domaća hrana kao izvor egzistencije
Podeli:

Petodnevna obuka 26-ro polaznika obuke za razvoj loklanog turizma  iz Vladičinog Hana i Surdulice, u realizaciji Novosadskog humanitranog centra , završena je dodelom sertifakata i posetom Udruženja  žena „Ruža“ iz Lebana i Etno radionice Ljubenke Milosavljević u Vladičinom Hanu.

Oni su imali prilike ne samo da vide kako se čuva tradicija kraja iz koga potičemo i spaja sa modernim zahtevima tržišta, već i da se uvere kako se uspešno može raditi i u malim i siromašnim sredinama voljom ljudi koje vezuje želja ne samo za opstankom već i uspehom. 

Udruženje žena „Ruža“ postoji sedam godina, u čijem sklopu od pre dve godine radi i naše Socijalno preduzeće „Radnaska ruža“.  Bavimo se starim zanatima poput tkanja, veza, zlatoveza, pustovanja vune ili izrade filca. Obučili smo veliki broj žena a svake godine realizujemo i barem po jedan projekat,  pa smo ove izradili oko 200 igračaka za mališane lokalnog obdaništa od ekološkog materijala“, kaže Slobodanka Pavlović, predsednica udruženja.

U  „Radanskoj ruži“, prvom socijalnom preduzeću  na jugu Srbije,  moglo se videti kako se pripremaju neki od specijaliteta tog kraja, koji su za kratko vreme zadobili poverenje mnogih kupaca i van granica naše zemlje, a gosti su ih i probali.

U  „Radanskoj ruži“ smo okupili teže zapošjivu kategoriju žena – one sa invaliditetom, samohrane majke, korisnice nekog vida socijalne pomoći, ali i žene koje su izgubile posao ili ga nisu ni imale. Ovaj vid poslovanja je dobar za male sredine poput Lebana i Vladičinog Hana, gde privatni kapital ne vidi  interes za tom vrstom radne snage i opstali smo zahvaljujući jakoj volji jer je ovo naša sigurna kuća“, rekao je Predrag Stošić, direktor.

On kaže da su proizvodnju domaće zimnice započeli sa pet radnica da bi ih ove godine u sezoni bilo oko 20. Imaju i 16 kooperantkinja kao i 15 kooperanata koji se na 2,5 hektara  bave proizvodnjom zdrave hrane,  pa će kroz dve godine „Radanska ruža“ na tržište izaći i sa paletom domaće zimnice organskog porekla. Prve godine su preradili oko šest tona voća i povrća a ove ta cifra je za više od 10 puta veća.

Međutim, problem im predstavlja naše zakonodavstvo koje ne prepoznaje socijalno preduzetništvo, pa izostaje i bilo kakav vid pomoći države.  Ipak, „Radanska ruža“ je primer da ono što su žene naučile kod kuća nije tek  beskorisatn posao, već da je to nešto od čega se može zaraditi za život.

SAČUVANO OD ZABORAVA

Ljubenka Milosavljević je pre tri godine od NHC dobila razboj za tkanje. Iako je u penziji, ona je neumorna u sedmoj deceniji života i pravi je primer čuvara starih zanata. Bavi se i vezom, pletenjem, heklanjem, šivenjem i dr. a svoje rukotvorine izlaže na mnogim sajmovima i izložbama u našoj zemlji.

Želja mi je da okupim žene koje su bez posla, koje bih obučila da savladaju različite tehnike izrade odevnih i upotrebnih predmeta. Posebno bi mi bilo drago da je među njima i mlađih, kako bi sačuvali izradu ručnih radova od zaborava“, kaže ona.

ZAPOŠLJAVANJE MLADIH ŽENA

Polaznicima obuke sertifikate je uručila Mira Novaković Iliin, ispred NHC.

SEED2 program namenjen je podsticanju obrazovanja i zapošljavanja mladih i žena. Realizuje su u Kuli i Apatinu, na severu , i Vladičinom Hanu i Surdulici ,na jugu zemlje. Ove godine dodeljujemo 10 bespovratnih grantova u opremi vrednosti 1.500 evra, za koje konkurs traje do kraja godine“, rekla je ona.

Program se realizuje uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i uz saradnju opštine Vladičin Han.

Ljiljana Pavlović


Podeli: