Radnici propalih firmi u Pirotu od Vlade traže neisplaćene plate

Šutnuli nas na ulicu gole, bose i gladne, idemo do Strazbura

Šutnuli nas na ulicu gole, bose i gladne, idemo do Strazbura
Podeli:

Oko 3.000 radnika bivših društvenih preduzeća u Pirotu na osnovu izvršnih sudskih presuda od Ministarstva finansija i Vlade Srbije, a na osnovu Uredbe, traže da im sev isplate zaostale zarade koje im poslodavci godinama ne isplaćuju.

U pitanju su milionski iznosi sa izvršnim sudskim presudama.

Šutnuli su nas ulicu gole, bose i gladne. Kad se sve izračuna sa kamatama  meni su dužni  oko tri miliona dinara. Nadam se da će nam Sindikat pomoći u ovoj našoj dugogodišnjoj borbi da ostvarimo svoja prava jer nam dosada niko nije pomogao. Ako se desi da ova naša akcija uz pomoć Sindikata ne uspe, onda ćemo tužiti državu Srbiju Sudu za ljudska prava u Srazburu”, kaže Andonović, kaže Jordan Andonović, koji je više od 30 godina u građevinskom preduzeću “Progres“. Bez posla je 13 godina.

U borbi za svoje zarade radnicima pomaže Veće Saveza Samostalnih sindikata Pirot.

“Pre godinu dana smo formirali Radnu grupu koja će sa predstavnicima ostalih gradova izvršiti pritisak na Vladu. U Srbiji je prijavljeno 82.486 radnika koji potražuju svoje zarade a iznos je negde oko 350 miliona evra”, navodi Ćirić.

Predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Rodoljub Ćirić onjašnjava da je Vlada Srbije  2012. godine donela Uredbu o evidentiranju neisplaćenih potraživanja radnika društvenih preduzeća po izvršnim sudskim rešenjima, a na osnovu presude Suda iz Strazbura.

Očekujemo da država svoje uredbe koje je donela ispoštuje. Imamo presude koje su u korist radnika a država se obavezuje da te zarade isplati. Pisali smo nedavno i predsednici Vlade Ani Brnabić, ali nismo naišli na razumevanje Vlade. Ne znamo da li će i kako Vlada ispoštovati ovu Uredbu. Želimo da čujemo šta radnici misle. Za mirno sam rešavanje problema kako se ne bi žalili Ustavnom sudu ili Sudu u Stazburu. Sve to košta a za radnike koji godinama ne primaju ni dinara bio bi to dodatni trošak. Za pregovore smo sa Vladom kako bi se  do kraja godine definisao način i rokovi isplate zaostalih zarada”, kaže Ćirić.

Prema nekim podacima o firmama koje su bile društvena preduzeća, negde oko 3.000 radnika iz Pirota potražuje svoje neisplaćene zarade. Reč o preduzećima Nišavska dolina, Dragoš, Polet, Kartaljević, Angropromet, Termomont, Pobeda, Piroteks, Galanteks, Krzanara, Progres…

Zoran Panić

 

 

 

 


Podeli: