SAOPŠTENJE

U Bujanovcu prekršen Zakon o javnom informisanju

U Bujanovcu prekršen Zakon o javnom informisanju
Podeli:

Radio televizija Bujanovac reagovala je povodom odluke komisije koja je u toj opštini ocenjivala medijske konkurse i donela odluke o raspodeli za njihovo sufinansiranje, smatrajući da je u ovom slučaju prekršen Zakon o javnom informisanju.

Reakciju prenosimo u celosti:

Priča oko Konkursa za sufinansiranje medija u opštini Bujanovac za 2018. godinu ne dobija svoj epilog. Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a za Radio televiziju Bujanovac kaže da se upoznao sa situacijom u ovoj opštini i da je činjenica da Komisija nije formirana u skladu sa Pravilnikom i Zakonom. UNS će se i zvanično obratiti po ovom pitanju, rekao je Brajović.

Na poziv redakcije Televizije Bujanovac više niko od nadležnih ne odgovara.

Ostajemo uskraćeni za odgovore na pitanja: Zašto je samo jedan član Komisije za procenu projekata na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bujanovac u 2018.godini imenovan na predlog novinarskih i medijskih udruženja, zašto predsednik takve Komisije nije reagovao i obavestio NUNS o tome, jer je to bila njegova obaveza, kao i zašto u obrazloženju nema predloga komisije o raspodeli sredstava za sve projekte koji jesu i nisu podržani, zbog čega su odbijeni, koje kriterijume nisu ispunili, a zbog čega podržani.

Predstavnici ostalih novinarskih i medijskih udruženja se više i ne javljaju na telefon, kao i predsednik Komisije za ocenu projekata, pa smo dopis danas uputili i Opštini Bujanovac, predsedniku opštine i načelniku Odeljenja za društvene delatnosti. Očekujući odgovor još jednom se pitamo da li će i ovoga puta sve biti po sistemu ‘’pojeo vuk magarca’’ ili ćemo ipak biti te sreće da dobijemo odgovore na postavljena pitanja.

Možda se svaki naš pokušaj da izveštavavamo objektivno i u interesu građana smatra kao lični atak na pojedinca? Naša namera nije da atakujemo ni na koga, samo da znamo zašto se postupa protiv Zakona i Pravilnika i da li će povodom toga neko nešto preduzeti, ili će se čekati da i ovo čudo bude zaboravljeno nakon tri dana. Naši novinari biće uporni i istrajni, pa kom opanci, kom obojci.

REAKCIJA PROUNSA

Povodom spornog konkursa regovalo je i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) koje traži od opštine Bujanovac ali i od velikih novinarskih udruženja NUNS-a i NDNV-a da objasne: “kako i po kom kriterijumu je Komisija za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa u ovoj opštini sastavljena, uvažavajući aspekt stručnosti kandidata i kredibilnost organizacija koje predstavljaju, kao i po kojim kriterijumima je raspodeljen novac građana Bujanovca za sufinansiranje medijskih sadržaja?”

Po saznanju PROUNS-a, navodi se u saopštenju, “bilo je tu mnogo nelogičnosti i kršenja svega onoga za šta su NUNS-u puna usta hvalisanja ali i oštrih, pa i uvedljivih reči koje upućuju drugima”.

“Konkursna komisija u Bujanovcu bila je sastavljena od 3 člana, od čega je samo jedan na predlog medijskog i novinarsko udruženja. Zakon ne kaže tako. U članu 24. Zakona o javnom informisanju stoji da se ‘’većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji.’’ A postojao je u slučaju Bujanovca. UNS je predložio Budimira Ničića, ANEM i Lokal pres Dejana Miladinovića. Ipak, komisija je formirana od samo jednog predloženog člana od strane medijskih udruženja i to je Radoman Irić koga su zajednički predložili NUNS i NDNV.

Zašto je Radoman Irić prihvatio da učestvuje u radu komisije formirane u suprotnost sa pravilnikom? Da li je uočio nepravlnosti  i da li je imao bilo kakvu konsultaciju sa svojim udruženjem, budući da se NUNS i NDNV šepure kako ni po koju cenu ne daju legitimitet komisijama koje nisu sastavljene u skaladu sa pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javog informisanja? Zanimljivo je znati i koji su motivi za učešće u nakaradno sastavljenom timu koji je odlučivao o valjanosti predloženih projekata, da li je to naknada od 20 hiljada dinara za člana komisije ili … “, piše između ostalog u saopštenju ovog udruženja. U kome se još konstatuje da je ovom prilikom došlo do “drastičnog kršenja kodeksa”.

 


Podeli:
  1. Pre bego prenesete ove bljuvotine, razmislite koga podržavate

  2. I to se buni čovek koji u komisijima radi isključivo po želji vlasti. Ćuti bre da ti ne otvaramo udvorički disije- Nego, nisi vredan gubljenja vremena Zujo

Comments are closed.