Uhvaćena retka vrsta zmije u dvorištu Mladenovića (VIDEO)

Uhvaćena retka vrsta zmije u dvorištu Mladenovića (VIDEO)
Podeli:

Retka vrsta zmije “smukulja” pronađena je i uhvaćena u utorak u dvorištu porodične kuće Slavoljuba Mladenovića, u Ulici Tome Mladenovića u Vranju, potvrdio je za Jugmediu načelnik Komunalne policije Ivica Tašković.

Reč je o vrlo retkoj vrsti neotrovne zmije koja se retko viđa na ovim prostorima.

Ljudi se plaše jer misle da je šarka, a to je u stvari, lažna šarka. Njen prevod sa latinskog je lažna šarka. Ova zmija ima iste šare i karakteristike kao šarka, samo je manje veličine i ne raste duže od 70 centimetara”, ističe Tašković.

Zmija je bezbedno odložena u specijalni sud, da bi kasnije bila puštena u neko prirodno stanište van naseljenih mesta.

VRANJE INTERVENCIJA ZMIJA KOD PORODICE MLADENOVIĆ U ULICI TOME MLADENOVIĆ 3 🐍3.7.2018

Posted by Vladica Stankovic on Уторак, 03. јул 2018.

Smukulja ili lažna šarka (lat. Coronella austriaca) je vrsta neotrovne zmije koja živi u mnogim delovima Evrope. Odrasle jedinke su dugačke oko 70 cm, obično su smeđe boje sa dva reda tamnih pruga koje se spajaju na glavi. Aktivna je danju, mada i noću, ako je dnevna temperatura prevelika. Relativno je spora i flegmatična, ali ako je napadnuta uzvraća napad (ponaša se kao otrovnica: vrat joj je u obliku slova S, ispušta zvuk sličan zvuku poskoka) ili se pravi mrtva tako što se ne mrda, izvrne glavu i ispušta karakterističan miris-miris truleži (sličan odbrambeni mehanizam koristi i belouška). Zubi joj nisu otrovni, ali u ždrelu ima zub sa parališućim otrovom koji uhvaćenu žrtvu u potpunosti umrtvi.


Podeli:
  1. Ma covece kako te nije strah…. svaka cast…….

Comments are closed.