Isto kao danas: demokratija, jednakost, eavnopravnost, bolji život…

Vremeplov kroz političke plakate u višestranačju

Vremeplov kroz političke plakate u višestranačju
Podeli:

Izložba izbornih plakata pod nazivom ‘’Višestranački izbori u Pirotu od 1990. do 2000. godine’’ otvorena je večeras  u Galeriji ‘’Čedomir Krstić’’ u Pirotu a povodom 61. godišnjice Istorijskog arhiva ovog grada.

Autor izložbe, istoričar arhivista Istorijskog arhiva u Pirotu Miljan Manić kaže da je ovo izbor iz zbirke plakata Arhiva za izbore koji su bili u ovom gradu  od 1990. do 2000. godine.

Možda će se mnogi pitati zašto taj period jer je to iz ne tako davnog perioda od pre skoro 30 godina. Lično sam prikupljao plakate tokom devedesetih i 2000. godine,obilazeći političke stranke tokom izbornih ciklusa  i predizborne kampanje. Kada pogledamo plakate videćemo da ono što su bile poruke su opšte prirode i danas važe. To su sloboda, jednakost, ravnopravnost, bolji život, demokratija… To su principi u koji se verovalo, veruje se i danas iako su mnoge nade u tom periodu pa i danas izneverene. Ljudi veruju da će nešto biti bolje. Nadam se da će gradjani malo podsetiti šta je bilo pre trideset godina u tom burnom periodu za našu državu i naš grad. Nadam se da ćemo iz ove izložbe nešto naučiti”, kaže za Jugmediu Manić, dodajući da se trudio da izabere najzanimljivije plakate i da se mnogo toga promenilo.

Direktorka Istorijskog arhiva u Pirotu Ivana Kostadinović kaže da su ovom izložbom hteli da gradjane podsete na ovaj period.

“Ovo su poruke i motivi koji su uvek aktuelni. Iz ove perspektive kad pogledamo sve te poruke i dan danas je isto i gotovo da se iste stranačke poruke upućuju gradjanima. Hteli da vidimo šta se promenilo a gradjani sami neka procene. Pored izložbe mi večeras promovišemo i Arhivski dnevnik, informator o radu Arhiva u ovoj godini-kaže Kostadinovićeva.

Jedan od učesnika tih burnih godina, od 1997. do 2000. godine predsednik SO Pirot posle pobede demokratske opozicije na lokalnim izborima  i tadašnji poslanik DS-a u republičkom parlamentu Tomislav G. Panajotović kaže za da je dosta godina je prošlo od uvodjenja višestranačkog sistema.

Svaka godina od 1990. pa naovamo obeležena je, pored ostalog, i plakatama političkih stranaka kojima su se predstavljale biračima sa odredjenim porukama. Od 1990. godine bilo je mnogo bure na politićkoj sceni, lokalne vlasti se se smenjivale. Poslednjih godina sve se to stabilizovalo i na vlasti u ovom gradu je već 14 godina Koalicija za Pirot koja uspešno vodi grad.Pohvale za Arhiv jer na ovoj izložbi imamo sve ono što se dogadjalo od 1990. godine, da vidimo razne likove koji su i danas na političkoj sceni a  prošlo je 27 godina. Na početku višestranačkog sistema bilo je više entuzijazma i više očekivanja.  Sve se izmenilo ali su mnogi koji su se se tada slikali za plakate ostali i dalje na čelu političkih stranaka. Tadašnji entuzijazam koji je krasio početak višestranačkog sistema je  isčilio. Danas učlanjivanje u stranke ima odredjeni cilj i interes i ima mnogo preletaća koji našu političku scenu čini vrlo nezanimljivom”, kaže Panajotović.

Šefica Dopisništva RTS-a u Pirotu Maja Mijalković kaže da je u tom periodu počela svoju novinarsku karijeru.

To je bilo jako izazovno za jednog mladog novinara. Politički život u Pirotu je bio izuzetno turbulentan. Ono što se dešavalo od 1996. do 2003. godine je zaista trebalo propratiti. Kad pogledam ove plakate oni podsećaju na mnogo stvari. Ujedno nam kazuju da na osnovu tadašnjih poruka nešto se mnogo nije promenlo, neke  poruke su ostale kao istorijski deo priče,  neke i dalje lebde a neke se nikad neće obistiniti”, kaže Mijalkovićeva.

Zoran Panić

 


Podeli: