Zatrovano Aleksandrovačko jezero

Zatrovano Aleksandrovačko jezero
Podeli:

Aleksandrovačko jezero, koje se nalazi u blizini Vranja, zbog prisustva cijanobakterija u vodi predstavlja veliku opasnost za čovekovo zdravlje, upozoravaju iz lokalne samouprave.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izjavio je da je Institut „Vinča“ iz Beograda pet meseci uzimao uzorke iz jezera i da je analizom potvrđeno prisustvo te opasne bakterije, koje prilikom isparenja „pucaju“ u dodiru sa vazduhom i oslobađaju toksične materije, piše Kurir.

Milenković je upozorio građane da ni na koji način ne koriste vodu iz jezera jer je situacija alarmantna.

“Verifikovana je cijanobakterija, koja luči kancerogeni toksin. Odmah nakon prvih analiza stavili smo table da građani ne bi trebalo da koriste vodu iz jezera”, rekao je Milenković.

On je dodao da će opština aplicirati preko međunarodnih fondova kako bi se ponovo uradila sanacija jezera.

Institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda 2008. godine izradio je obimnu studiju o revitalizaciji Aleksandrovačkog jezera.

Proces je završen, jezero je isušeno, očišćeno i ponovo napunjeno do 2010. godine, ali je ubrzo zbog pojave cijanobakterija, otrovnih modrozelenih algi i ešerihije zatvoreno za kupanje, ribolov, navodanjavanje i napajanje stoke.

Jezero je pre 54 godine formirano kao veštačka akumulacija i godinama je Vranjancima služilo kao izletište.

Blizu njega sagrađene su mnoge vikendice, pa je sa lepim danima tu uvek dosta izletnika, a decenijama je to bilo i omiljeno mesto za ribolovce.

Izvor: Kurir

 


Podeli: