ŽIVOT (U) SEKIRI Izložba skulptura u vlasotinačkoj biblioteci

ŽIVOT (U) SEKIRI Izložba skulptura u vlasotinačkoj biblioteci
Podeli:

U prepunoj galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ sinoć je otvorena izložba skulptura Miloša Šarića rođenog u Vlasotincu, dvadesetsedmogodišnjeg doktoranta Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu,  pod nazivom  „Život (u) sekiri (2)“.

Objašnjavajući naziv izložbe „Život u sekiri“, sam autor je rekao da je za njega sekira simbol života, radosti, tuge, patnje, naivnosti i jedinstva.

„Život u sekiri je doktorski umetnički projekat, nastao u periodu od  oktobra 2015. do februara 2018. godine , u klasi profesora Gorana Čpajaka. Čini ga 20 skulptura sagledanih u kontekstu sekire“, kazao je mladi umetnik Miloš Šarić.

Sekira u njegovom radu na neki način predstavlja osvrt na tradiciju i prošlost, jer je, kako kaže, sekira jedno od prvih oruđa koje je sačinila čovekova ruka, ali sa fokusom na životne aktivnosti danas.

„Zapravo, ja pokušavam kroz sekiru da gradim čoveka i pričam o današnjim aktivnostima, o „posledicama“, posebno otuđenja kao jednog od glavnih problema današnjice, o kontaktu, dodiru koji nama danas nedostaje“, objasnio je Šarić.

Ovaj rođeni Vlasotinčanin, koji se je opredelio da živi i stvara u svom mestu, nedavno je dobio nagradu publike i žirija za skulpturu „Beogradski čitač“, u Kaselberiju (Orlando, SAD).

„Vest da je Miloš Šarić dobitnik nagrade publike i žirija za skulpturu Beogradski čitač, obradovala nas je, a saznanje da je Vlasotinčanin još više. Odmah smo poželeli da ga predstavimo lokalnoj sredini, da pokažemo njegov rad, da istaknemo kao primer talenta, rada i uspeha“, rekao je direktor biblioteke Srba Takić.

Dodaje da su zajedno kod Ministarstva kulture podneli projekat za skulpturu „Čitači“, koju bi Miloš izradio i da se nada da će ministarstvo imati razumevanja, te da će skulptura krasiti predvorje vlasotinačke biblioteke.

„Svaka zavičajna biblioteka , pa i naša, ima obavezu da pored knjižne brine i o neknjižnoj građi, a još i više o svojim stvaraocima, zato dok  je tekla priprema ove izložbe, dogovorili smo se za još neke zajedničke projekte i akcije“, kaže Takić.

Miloš je rođen 1991. godine u Leskovcu, osnovnu školu završio je u Vlasotincu, a srednju Školu za tekstil i dizajn u Leskovcu. Osnovne akademske studije vajarstva završio je u Zvečanu, a svoje usavršavanje nastavio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je završio master studije i upisao doktorske studije.

Učestvovao je na više kolektivnih izložbi, kao i na izložbama međunarodnog karaktera, a njegova dela nalaze se u mnogim javnim i privatnim kolekcijama, član je ULUS-a i ULUPUDS-a od 2016. godine.

Vlasotinčani su sinoć prvi put imali priliku da vide njegov rad, dok će izložba će biti otvorena i tokom septembra.


Podeli:
  1. Mоже то да буде инспирација, Слободанка, жива са секиром, мачак!?

Comments are closed.