1000 knjiga na poklon školskoj biblioteci

Biblioteka OŠ „Sveti Sava“ u Gložanu bogatija je od danas za 1000 knjiga, dobijenih u okviru programske akcije Radio Beograda „Knjiga solidarnosti“.

Poklon je stigao na Dan škole i školske slave. i upotpuniće školsku biblioteku koja je pre donacije brojala oko 5000 naslova, kaže direktor Marija Pavlović.

„Deca vole da provode slobodno vreme u biblioteci čiji smo fond zahvaljujući resornom ministarstvu proteklih par godina značajno obogatili, tako da nam je i ovaj poklon izuzetno značajan“, kaže direktorka ove škole Marija Pavlović.

Urednik ove akcije Mihajlo Šćepanović,  podsetio je da je motiv postojanja „Knjige solidarnosti“ Radio Beograda  sadržan u predivnom stihu Brane Crnčevića koji glasi „Svi mi dugujemo nekoj deci i budimo potomci da bismo bili preci“.

„Akcija traje punih 46 godina, zahvaljujući darodavcima i ljudima koji su posvećeni knjizi. Opremili smo niz biblioteka u selima i manjim mestima, a godišnje poklonimo na ovaj način oko 15 hiljada knjiga“, rekao je Šćepanović.

Šćepanović dodaje da je ovo drugi put za 46 godina da nekoj od akcija prisustvuje i predsednik opštine, koji je danas bio gost škole povodom školske slave i dana škole.

„Skoro 30 godina sam proveo u prosveti i mislim da je sasvim logično da budem tamo gde je knjiga, pogovoto što smatram da slovo na monitoru nikada ne može da zameni slovo napisano na papiru, bez obzira na sav napredak tehnologije. Veoma je važno podsticati decu na čitanje“, izjavio je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

OŠ „Sveti Sava“ u Gložanu obeležila je prošle godine jubilej, 20 godina od nastanka.

Danas matičnu školu u Gložanu i dva isturena odeljenja, u Stajkovcu i Batulovcu, pohađaju 262 učenika.