Odbornici traže: Caribrod umesto Dimitrovgrada

DIMITROVGRAD – Odbornici SO Dimitrovgrad pokrenuli su inicijativu da se ovom gradu vrati staro ime Caribrod. Ime Dimitrovgrad je dobio 1950. godine po poznatom bugarskom komunističkom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.

Do sada su se u dva navrata gradjani ove pogranične opštine izjašnjavali o vraćanju starog imena -1996. i na referendumu 2004. godine, ali je većina gradjana bila za sadašnji naziv.

„Krajnje je vreme da se vrati staro ime Caribrod koje je autentično i koje je naš grad nosio vekovima. Ne verujem medjutim da će ova inicijativa proći jer je ovakvih zahteva bilo i ranije“, kaže radnik Galerije “Metodi Meta Petrov“ Predrag Dimitrov.

Predsednik SO Dragan Mančev podseća da su na referendumu 2004. godine gradjani većinom glasova bili da se ime grada ne menja.

„Za sadašnji naziv tada bilo je 2586 a za staro ime 1786 gradjana naše opštine. Odbornici su sada pokrenuli novu inicijativu. Za povratak starog imena na sednici bilo je 24 a petoro odbornika je bilo uzdržano. Inicijativu upućujemo nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. O tome treba da se izjasni Vlada Srbije a konačnu odliku, na osnovu zakona o teritorijalnoj organizaciji, donosi republički parlament. Mislim da bi trebalo organizovati novi referendum na kome bi se gradjani izjasnili. Ja sam za sadašnje ime grada, rodjen sam u Dimitrovgradu i ne verujem da će ova inicijativa dobiti zeleno svetlo. Ukoliko dodje do promena naziva grada, mislim da neki veliki trošak gradjani ne bi imali jer bi dokumente menjali kad oni isteknu“, ističe Mančev.

(kraj)paz

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare