Šest decenija leskovačke Organizacije gluvih i nagluvih

LESKOVAC – Krajnje je vreme da lokalna samouprava počne da primenjuje Zakon o upotrebi znakovnog jezika, rečeno je danas na svečanoj akademiji povodom 60 godina postojanja Gradske organizacije gluvih i nagluvih.

Ovim zakonom, usvojenim još u aprilu, uređeno je pravo na učenje znakovnog jezika, pravo na upotrebu usluge tumača znakovnog jezika, kao i mere za podsticanje primene znakovnog jezika.

“Nadamo se da će uskoro gluve i nagluve osobe moći lakše da se sporazumevaju kada uđu u bilo koju javnu instituciju ili ako im je potrebno da dođu do nekog dokumenta od strane lokalne samouprave. To znači da grad mora da zaposli tumača koji će ovim ljudima obezbediti lakšu komunikaciju sa ostalim građanima”, kazala je sekretarka organizacije Ana Božić u Leskovačkom kulturnom centru.

gluvi i nagluvi - svecanost

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakao je sa druge strane na ceremoniji istakao da je lokalna samouprava aktivno učestvovala u projektu obuke za savladavanje znakovnog jezika koji je sprovela ova organizacija.

“Kroz taj projekat je prethodnih godina prošlo više stotina ljudi. Na taj način postali smo međusobno bliži. Zato se sa takvim projektima mora nastaviti” kazao je gradonačelnik.

Leskovačka organizacija broji 175 aktivnih gluvih i nagluvih osoba sa teritorije čitavog Jablaničkog okruga.

(Kraj) dum

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare