LESKOVAC – Roštiljdžije Igor Đorđević i Miloš Sentić iz leskovačkog restorana „Pera Ždera“ večeras su na Roštiljiajdi ispekli pljeskavicu od 61 kilogram roštiljskog mesa, oborivši srpski i sopstveni prošlogodišnji rekord.
„Najveća pljeskavica na svetu“ je pre pečenja imala debljinu od 2,5, s prečnikom od 180 centimetara, a posle pečenja bila je debela 3,5 i imala prečnik od 154 centimetra.
Isti majstori su prošle godine na istom mestu ispekli pljeskavicu od 59 kilograma, s mnogo manje muka nego večeras.
Prilikom okretanja pljeskavice, najtežeg dela devedesetminutnog pečenja na ogromnoj roštilj skari, došlo je naime do pucanja, pa je tročlani žiri dugo većao.
„Dva člana su bila mišlejnja da ovaj rekord ne treba priznati jer je po krajevima, na jednom njenom delu, došlo do pucanja, ali je prevladao moj stav da proglasimo rekord jer je pljeskavica ostala cela“, kazao je za Jugmediu predsednik žirija prof. dr kulinarstva Rodoljub Čučković.
Đorđević, kome je ovo deveto po redu nadmetanje sa samim sobom i deveta pobeda, kaže da mu nikada nije bilo teže i da nikada nije imao veću tremu.
„Isuviše je teško meso, a pleh na kome je bila pljeskavica je bio slab i savijao se pod teretom. Na kraju nas je poslužila sreća. Dogodine ćemo ići sa većom količinom leskovačkog roštilj mesa, ali ćemo morati da uvećavamo i opremu, odnosno napravićemo veću skaru i veći pleh“, istakao je rekorder.
Profesor Čučković smatra da je ovoga puta majstor Đorđević pogrešio jer je za 7 minuta skratio rok pečenja, pa je plejskavica ostala pomalo nedopečena u sredini.
„Prema propozicijama, plejskavica se peče 90 minuta, ali oni su je ranije skinuli sa skare. Ipak, pljeskavica je vrlo ukusna, probao sam“, bio je ubedljiv je predsednik žirija.
Ceo ritual ispred bine u centru Leskovca, od mešenja roštilj mesa do uklanjanja sa skare i merenja pljeskavice, pratio je veliki broj Leskovčana, kojima je kasnije podeljen ovaj, prethodno iseckan, specijalitet sa roštilja.
Roštiljdžije su sve vreme svojom muzikom bodrili i trubači sa bine, orekstri Božidara Nikolića Donje i Fejata i Nebojše Sejdića.
Ceo ritual ponavlja se sutra sa drugim majstorima roštilja.
Prvi put posle skoro decenije, majstoru Đorđeviću izaći će na megdan još jedna ekipa, ekipa iz restorana „Koliba“, koja će pokušati da obori večerašnji rekord.
Milica Ivanović
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
http://i.imgur.com/gEHH9Nc.jpg
Icepio bi gu ko capa banicu ako je ziva
ne dirajte cika noceta iz vinarce dobar covek!!!
haha uspeli smo. konacno se vise ne zove najveca na svetu nego najveca u srbiji. fala bogu
Jugmedia, kao moj omiljeni portal, zelim da Vam cestitam, imate najjadnijeg komentatora na svetu, nema dileme, slobodno zovite Ginisovu knjigu rekorda, samo ako hoce covek da se slika.
nema jaci od vas
Dr Rodoljub Cuculovic je doktor geografskih nauka koji je to zvanje stekao na fakultetu za primenjenu ekologiju… evo dokaza… http://vpsle.edu.rs/rodoljub-cuculovic/ …. O kluinarstvu zna kao moja baba o violini, Eto toliko o kvalitetu kadrovana na toj visokoj poslovnoj skoli
A koje zvanjr imate Vi, kolega?
Covek je samo Doktorat dao na privatnom fakultetu, A pored toga je napisao preko 20 knjiga… Daj i ti, doktorat tamo, a pre toga daj sve na pmf. pa onda komentarisi drugog….