Trojica momaka iz Vranja, koje je posao naveo na život u Beogradu, ujedinila je ljubav prema hrani, a spoj dva profesionalna kuvara i programera, internetu je ponudio gastro blog „Zakuvavanje“.
Ivan i Dušan su kuvari sa iskustvom od skoro 10 godina
Sajt je pokrenut u junu prošle godine, a prema onome što se da videti ,trojica muškaraca sa varjačama i kompjuterom dosta vremena je provelo na pakovanju finalnog proizvoda. U prilog tome sigurno ide činjenica da se njihovi recepti nalaze na prve tri stranice internet pretraživača, a kažu da koga gugl ne ponudi, taj ne postoji.
“Putem razmene studenata 2013. godine radili smo u restoranu Atria na ostrvu Martha’s Vineyard, u Americi. Ideja za blog je došla nešto kasnije po povratku, a inače se znamo jos od srednje skole”, započinje priču ovaj trio.
Na internet stranici „Zakuvavanje“ možete pronaći recepte koji bi mogli da stoje na meniju nekog elitnog restorana, ali i jela čiji ukus i miris pozivaju na detinjstvo. Prednost ovog bloga možda zapravo leži u tome što se tehnika domaće kuhinje i svakodnevne namirnice koriste na jedan nov način.
“Nikola je završio turizam ali se pronašao u web developmentnu i to radi već oko 4 godine”, kažu na početku razgovora.
Iako su žene tradicionalno predstavljene kao domaćice, muškarci se uglavnom pokazuju kao bolji kuvari, jer koriste sve na šta naiđu i skoro nikada ne prate recepte, a i ne mare toliko za sudove.
Dugogodišnje iskustvo, rad u različitim restoranima, knjige nekih od najuticajnijih svetski poznatih šefova, njihova su inspiracija za recepte
“To su sva jela i poslastice, pogodna za spremanje u prosečnom domaćinstvu.To smo postavili kao cilj, iako ona možda izgledaju malo skuplje zbog same prezentacije, ali citajuci recepte uverićete se da su to mahom jeftine i svima dostupne namirnice”, kažu autori i dodaju da se selekcija recepata uglavnom bazira na sezonu, do je sve ostalo stvar inspiracije i raspoloženja.
Za sebe kažu da su mladi i nekonvencionalni, često možda suviše ambiciozni i nekad jeftiniji nego što se očekuje, ali sa dobrim ukusom za dobru hranu. Zakuvavanje je samo njihov pogled na hranu kao na melem za dušu.
“To sto se trudimo oko prezentacije, i bežimo od srpskih klasika (čitaj klišea) u vidu kiflica, pitica, sarmica i takvih stvari je ono što nas izdvaja od sličnih blogova. Daleko od toga da ih volimo i ne jedemo, ali previše blogova radi jedno te isto”, napominju oni.
Da su ovi momci dorasli zadatku pokazuju brojni pozitivni komentari, ali oni sami nose i dozu samokritičnosti.
“Mana je što sajt trenutno nema englesku verziju, a mi naše komšije svrstavamo pod domaće. Čitaoci osim komentara predlažu njihove varijacije naših jela kao i nove recepte što je samo dokaz da smo prepoznati kao kvalitetni predstavnici u trci spremanja jela”, smatraju.
Iako mogu da kažu da pristojno zarađuju od ovog posla, napominju da se ne vrti sve oko novca, a budući planovi nagoveštavaju nove poduhvate
“ Definitivno ćemo se posvetiti izradi kulinara, što su neki dugoročni planovi. Do tada želimo da zaintrigiramo maštu čitalaca, da zajedno istražujemo, da svima omogućimo da u kuhinji ispolje svu svoju kreativnost, da zajedno rastemo i napredujemo”, poručuju ovi kulinari.
Milan Zdravković
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!