„Putujuće pozorište Šopalović“ otvara prvi festival Tetar raskršća (REPERTOAR)

Prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“ u organizaciji Narodnog pozorišta Niš biće održan od 12. do 19. marta 2019. godine, a biće otvoren premijerom predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića.

Festival će svečano biti otvoren 11. matra 2019. godine na dan Narodnog pozorišta Niš, premijeru„Putujuće pozorište Šopalović“ režira Tanja Mandić Rigonat u  produkcija Narodnog pozorišta Niš.

Nišlije će imati prilike da vide najbolje pozorišne predstave, najbolje glumce, najeminetnije reditelje, kostimografe i scenografe“, rekla je Jelena Mitrovski, gradska većnica za kulturu.

Uz punu podršku i pokroviteljstvo gradonačelnika i Skupštine grada Niša kao osnovača Narodnog pozorišta Niš, stvorili uslovi za realizaciju jednog ovako značajnog projekta za pozorišni život čitavog regiona, navode organizatori.

„Programski savet festivala, Narodno pozorište Niš i Grad Niš su se potrudili da na prvom festivalu „Teatar na raskršću“ okupe predstave koje su, svaka na svoj način, uzbudljive. Svaka od njih dolazi sa različitom estetikom, ali tematizovanjem istih problema, koji na ovom kulturnom prostoru tište sve nas, a to je jedan stalni strah od nestanka građanske misli“, poručio je direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Pored osam takmičarskih predstava iz zemlje i regiona biti organizovan i čitav niz pratećih programa: okrugli sto kritike, tribina „Teatar na raskršću“ i promocije knjiga i pozorišnih časopisa, najavio je Nebojša Bradić, reditelj i član Programskog saveta.

„Svaki grad, verujem, u Srbiji treba da ima svoj pozorišni festival. Prema kapacitetu grada, naravno, festivali se i profilišu i idu gore ili ostaju tu gde jesu, a verujem da će ovaj festival svojim prvim korakom i potvrditi svoju letvicu koju je postavio i da će to nastaviti u edicijama koje slede u narednim godinama“, istakao je Bradić.

„Teatar na raskršću”, kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kutlurnog prostora, ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kutlurnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor.

„Na prvu loptu mogu da izbrojim pet civilizacija koje su potekle sa Balkana. Ima li raskrcina na svetu koje mogu da se pohvale činjenicom da je sa tog tla poteklo pet civilizacija? I to ozbiljnih civilizacija koje i dan danas čine ovu našu zapadnoevropsku, pa i svetsku civilizaciju“, naveo je Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar.

Teatrolog Dejan Petković naveo je da je ovaj festival višestruko značajan za Niš, jer se dešava posle 132 godine, koliko traje pozorišni život u ovom gradu.

„Moram da se vratim na antičko vreme kada su, dolazeći na ovo područje Sloveni srušili jedan amfiteatar ovde u Nišu. Red je da mi sada uzvratimo civilizacijski izgradnjom jednog pozorišta, naravno ne mislim samo na zgradu, pozorište je mnogo više od toga. I da to bude jedno novo raskršće odakle ćemo krenuti u jedan novi kulturni identitet“, istakao je Petković.

REPERTOAR

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare