Mali maturanti u Jablaničkom okrugu i Leskovcu rešavali su danas test iz matematike

Učenici tvrde da su rešavali rezervni test, te da su i za kombinovani i za srpski imali testove pre ispita?

Osmacima iz Leskovca nije danas bio težak test iz matematike, za koji tvrde da je reč o rezervnom testu, koji na sreću nije provaljen kao prethodni, ali neki od njih kažu da su, navodno, veče pre polaganja, kombinovani test bio na društvenim mrežama zajedno sa rezervnim, a test iz srpskog jezika se, navodno, pojavio na istim lokacijama još 15. juna. U Školskoj upravi demantuju tvrdnje uz obrazloženje da se deca povode za aktualnim pričama.

Ovo su tvrdili danas maturanti koji su polagali test iz matematike u OŠ „Svetozar Marković“ – Đ.L., I.Š., M.J. i D.D.

„15.juna bila su pitanja iz srpskog, a veče pre nego što smo radili kombinovani test bili su rezultati za kombinovani i za rezervni. Matematika je procurela samo za taj pravi test, nije i za rezervni koji smo danas radili“, pričaju učenici.

U audio zapisu možete poslušati šta su nam rekli

 

Do sada nije u javnosti bilo sumnji za „curenje“ testa iz srpskog jezika, za kombinovi je bilo takvih informacija u javnosti, pa su demantovane, a ono što se dešavalo sa testom iz matematike već sada je – istorija.

Zato smo, začuđeni, potražili komentar rukovodioca Školske uprave za Jablanički i Pčinjski okrug Marine Ilić, koja posao oko testova odlično radi sa svojim timom.

Na pitanje Jugmedie, zašto su danas osmaci tvrdili da su radili rezervni test iz matematike, Ilićeva je kazala da to nije pitanje za nju već za ministra prosvete, dok je za kombinovani test i za spekulacije oko testa iz srpskog jezika izrazila nevericu.

„Kombinovani test na području za koji je nadležna ova uprava, prema našim saznanjima urađen je ispod proseka, a ovo kažem na osnovu uzoraka koje dobijam od direktora. Deca sa ovog područja su čak podbacila na ovom testu, u svakom slučaju nema probijanja granice, kao što nije bilo i za srpski jezik. Ako su znali pitanja rezutati bi bili odlični, a nisu“, tvrdi Marina Ilić i dodaje da je Školska uprava sa sedištem u Leskovcu maksimalno odgovnorno uradila svoj posao, ali da je zadovoljna i angažovanjem direktora.

„Ukupan broj učenika na području Leskovca, koji su danas radili test iz matematike je 1.439, a u Jablaničkom okrugu 2.143. Polaganje je proteklo u skladu sa svim procedurama i bez ikakvih problema“, dodala je Ilićeva.

Naglašava da je danas posetila tri škole u Grdelici, Predejanu i Guberevcu. „Takođe i članovi Okružne komisije kontrolisali su polaganje testova“, dodaje.

PROČITAJTE VIŠE:


Najviše vukovaca u Leskovcu, ali njihovo znanje ne može da se uporedi sa maturantima sa severa


Velika žurka za male maturante večeras u Spomen parku


Inače, sutra će biti objavljeni preliminarni rezultati u svim školama gde su rađeni testovi i učenici će moći da se već u subotu, eventualno, žale školskim komisijama ukoliko smatraju da treba, dok u ponedeljak to mogu da učine Okružnoj žalbenoj komisiji.

Da podsetimo, mali maturanti juče su rešavali kombinovani test, a u ponedeljak iz maternjeg jezika.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.U srednjim školama i ove godine ima više mesta nego budućih srednjoškolaca.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Edamer
21.06.2019. 11:05

Dosadni ste više sa tim osnovcima.

tuzjkuzol
13.11.2019. 15:01

iuziouop