Turisti iz Francuske oduševljeni lepotama Medveđe i okoline (video)

Na ulicama Medveđe, Sijarinske Banje i u okolini često se ovih dana može čuti francuski jezik. To su turisti, njih tridesetoro, koji su iz daleke Francuske došli da uživaju u prirodi i vide kulturno-istorijske spomenike na jugu Srbije, a koje je doveo Medveđanin Mališa Simić.

Turisti su smešteni u njegovoj vili u Medveđi sa bazenom, a na raspolaganju su im i kvadovi kojima krstare planinom i celim jugom Srbije. Simić živi u Francuskom gradu Dijon, 200 kilometara od Pariza i bavi se privatnim biznisom.

“Turisti koje sam doveo u Medveđu su zapravo moji poslovni partneri i lični prijatelji, a u avgustu dolazi druga grupa. Neki koji su sada ovde bili su i prošle godine, a dogodine će ih doći više od stotinak”, priča Simić za Jugmediu.

Među turistima je i žena koja ima apoteke po celoj Francuskoj i biznismen koji se bavi izdavanjem građevinskih mašina.

“Oduševljeni su Medveđom. Obišli su skoro celu Srbiju, sve im se dopalo osim Beograda jer njima nisu zanimljiva velika urbana mesta. Zanimljivo je gledati ih kako šetaju pored reke u Medveđi, kako šetaju kukuruzištima i kako mirišu svaku travu. Oni su ovde našli svoj mir i uveren sam da će se uvek vraćati Medveđi”, priča Simić, inače jedan od većih sponzora u Medveđi.

Kaže da će naredne godine među turistima iz Francuske biti i jedan koji živi u Maroku, a koji je izrazio nameru da u Medveđi izgradi terene za golf.

“Reč je o biznismenu koji na svojim golf terenima okuplja oko 10.000 milijardera širom sveta. Ja se nadam da će se njegova namera pretvoriti u delo” kaže.

Francuzi su posebno oduševljeni srpskom kuhinjom i gostoprimstvom

Simića i deo turista iz Francuske primio je juče predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić koji je kazao da je cilj lokalnog rukovodstva da se ljudi poput Mališe vrate iz inostranstva i u Medveđi otvore sopstveni biznis čime bi još više oživeli rodni kraj.

“Iako je svrstana u slabije razvijene, opština Medveđa nije male površine. Na nekih 524 kvadratnih kilometara raspoređena su prirodna bogatstva koje krase našu opštinu. Turizam kao vodeća privredna grana iz godine u godinu diže se na viši nivo. Uskoro će početi izgradnja modernog velnes spa centra u Sijarinskoj Banji po konceptu na stari rimski stil, čime ćemo unaprediti turističku ponudu koja će za posetioce biti velika atrakcija”, kazao je Arsić tom prilikom.

Arsić je istakao sve prednosti tog kraja sa Sijarinskom Banjom i činjenicom da 50 posto opštine Medveđa zauzimaju šume.

“U Medveđi je i izuzetno čist vazduh a naša gradska voda jedna od najboljih i najpitkijih ovoga kraja. Ne mogu a da ne pomenem podatak koji ističem kao našu veliku prednost, a to je da je opština Medveđa multinacionalna i da gaji veoma dobre međuljudske odnose sa svim manjinama koji u njoj žive. Stoga, pozivamo i sve vaše prijatelje da dođu i posete ovaj kraj i uvere se u gostoprimstvo naših domaćina. Još od Velikog rata Srbi su Francuze smatrali za svoje velike prijatelje, a vi ćete uvek biti naši dragi gosti”, poručio je Arsić.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare