Festival sira i kačkavalja u ambijentu srednjevekovne tvrđave

U Pirotu je danas u prelepom ambijentu donjeg grada srednjevekovne tvrđave Momčilov grad održan četvrti Festival sira i kačkavalja koji je izazvao veliko interesovanje ne samo učesnika nego i posetilaca.

Učestvovalo je 25 proivodjača sira i kačkavalja iz Pirota i Pirotskog okruga ali i iz Sjenice, Raške, Vojvodine, cengtrale Srbije,  susedne Bugarske i Francuske. Svoje proizvode predstavilo je i desetak  vinarija.  Sir, kačkavalj i druge mlečne proizvode posetioci su mogli da probaju i da kupe.

“Ovo je praznik za uživanje.U prelepom ambijentu bogata ponuda sira, kačkavlja, ostalih mlečnih proizvoda, vina ,rakije,meda”, kaže jedan od posetilaca iz susedne Bugarske koji je kupio čuveni pirotski kačkavalj.

Na Festivalu je pirotska Mlekarska škola ‘’Dr  Obren Pejić’’ prezentovala  izradu kačkavlja po kome su grad i škola poznati i van granica zemlje .Ova škola postala je  pre dve godine prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

“Pirotski kačkavalj koji proizvodimo ima svoje zapaženo mesto ne samo mesto na tržištu Srbije već i van granica zemlje. Velika je potražnja za ovim proizvodom ali je problem nedostatak sirovina. Na putu smo sertifikacije zaštićenog geografskog porekla za izvoz našeg kačkavalja. Ovo je veliki dan za naš grad, školu i Turističku organizaciju. Očekujem veliki broj posetilaca. Nadam se da će proizvodjači mleka naći svoj interes i da ćemo zajedno pronositi ime našeg grada i našeg Brenda”, kaže direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Predrag Puđa kaže da je pirotski kačkavalj jedan od najznačajnijih  proizvoda na tržištu Srbije i ima svoje mesto.

“Reč je o tradicionalnom proizvodu ali su problem sirovine i plasman”, kaže Puđa.

Festival su organizovali Turistička organizacija grada Pirota  i Mlekarska škola ‘’Dr Obren Pejić’’ a pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

This slideshow requires JavaScript.

SIREVI SA ALPA

Posetioci Festivala su imali jedinstvenu priliku da probaju i čuvene francuske sireve. Olivije Dluzni iz Grenobla u Francuskoj već četiri godine živi u Srbiji. Prvi put je u Pirotu na ovom Festivalu sa širokom paletom sireva iz ove zemlje.

“Ovde su sirevi sa Alpa, proizvodjača koji ima svoju farmu krava Francuska ima tradiciju prozvodnje sira od 1500 godina. I kad nas pitaju da napravimo komparaciju sa nekim drugim sirom iz neke druge zemlje, mi obično kažemo : ‘’ ko se razume u zdrave sireve zna da čeka’’. Poštujem pirotski sir i kačkavalj”,  kaže Dluzni .

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mavashi
21.09.2019. 19:03

Nisam mogao da odem, pa me ne nervira vest „danas se održao“