Leskovački srednjoškolci se upoznali sa studiranjem u Rusiji

Svi zainteresovani leskovački srednjoškolci imali su danas priliku da se saznaju kakva akademska znanja i veštine mogu da steknu ukoliko odluče da studiraju u Rusiji, na promociji rada Belgorodskog državnog tehnološkog univerziteta „V. G. Šuhov“ iz Rusije, u organizaciji grada Leskovca.

Ovom promocijom srednjoškolci su dobili mogućnost da saznaju više o Rusiji, o gradu Belgorodu koji uspešno sarađuje sa Srbijom, o Srpskom resurnom centru i Univerzitetu koji nudi niz naučnih, obrazovnih i kulturnih programa, ali i o uslovima studiranja u toj državi.

Direktorka Instituta za srpski jezik i komunikaciju pri Univerzitetu „V. G. Šuhov“, doktor ekonomskih nauka i predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva u Belgorodu Viktorija Rjapuhina došla je lično danas u Leskovac kako bi motivisala mlade iz ovog grada da se odluče na taj korak.

“Kada ste mladi, vredni i motivisani sva vrata su vam otvorena a ja sam tu danas da vam pričam o jednoj od tih mogućnosti a to je da upišete fakultet u Rusiji na budžetu, jer to podrazumeva naš ugovor o saradnji , ugovor koji omogućava ruskim državljanima studiranje u Srbiji i obrnuto, tako da ako ispunjavate kriterijume koji su dosta strogi vi možete da upišete jedan od najboljih državnih univerziteta koj se nalaze u više gradova u rusiji”, istakla je u svom obraćanju Rjapuhina.

Kako bi se srednjoškolci što bolje doživeli atmosferu studiranja van svoje matične države, profesorka je pripremila i promo film kroz koji je detaljno prikazano studiranje i boravak u nekom od ruskih kampusa.

Budućim studentima se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji im je poručio da je studiranje u inostranstvu odlična prilika da prošire svoje vidike, steknu lična iskustva i usavrše se.

“Mladi ljudi koji studiraju bilo gde u inostranstvu postaju samosvesniji, samostalniji, zreliji, stiču različite kontakte uče strane jezike i ostvaruju međunarodna poznanstva. Istraživanja su pokazala da je stopa nezaposlenosti onih koji studiraju u inostranstvu mnogo manja nego onih koji se nalaze na domaćem terenu, ali sve stečene veštine i znanje kasnije možete upotrebiti upravo u svom rodnom gradu i u svojoj državi”, kazao je gradonačelnik.

Na promociji su govorile i profesorka Ekonomskog fakulteta Jadranka Đurović Todorović koja ih je posavetovala da dobro razmisle koje će zanimanje izabrati jer je to jedna od najvažnijih životnih odluka, i Leskovčanka Milica Ristić koja je završila doktorske studije na niškom Ekonomskom fakultetu, usavršavala se u Rusiji pa je svoje iskustvo podelila sa srednjoškolcima.

Studiranje na Univerzitetu „Šuhov“ obuhata razne nivoe i profile, a u ponudi su osnovne, master i i doktorske studije, koje stipendira ruska federacija.

Univerzitet se sastoji od devet instituta i više od 60 katedri, a među najpopularnijim smerovima izdvajaju se oni koji su tesno povezani sa ekologijom, IT tehnologijama i infrastrukturom.

 

 

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sima strahota
13.11.2019. 18:53

motivacija ove vlasti je da svi napustimo sto pre zemlju…i tako ce biti nezaposlenost 1%…
sve sto predje granu ne vraca se …

Dude
13.11.2019. 20:26

NE!! Rukovodstvo grada smatra da mladi treba da se otisnu u svet, da prosire svoje vidike, steknu sto vise znanja i vestina i tako samosvesni, samouvereni i obrazovani dodju nazad u svoj grad i svoju drzavu i doprinesu joj! Najlakse je sesti za kompjuter i pisati negativne komentare, treba se pokrenuti, preuzeti inicijativu, dati svoj doprinos— svima bi bilo bolje!!

dude
13.11.2019. 22:31
Odgovor za  Dude

Svi se vratise svi gledaju da pobegnu iz tu ludnicu od grada i ti lupas gluposti niko ni u bunilu nezeli da se vrati mozda oni tatino sinovi ili dizenogate koje lako dodju do posla

Pufticia
14.11.2019. 14:37

Ovo je još jeda dokaz,zahvaljući našem voljenom vodji,da jedino MI tj.ON možemo spasiti svet od neznanja.Pored akcije koju sprovodi N.V.Vodja
u opismenjavanju,obrazovanju i vaspitanju „zapadnih zemalja“(kažu mnogo naših mladih otišlo tamo)evo došao je red i na bratsku nam Rusiju.Dogodine Kina i afričke zemlje(samo one koje su povukle priznanje Kosova.
Tek za 40- tak gidina shvatićemo ovu istorijsku akciju-„pomoć nemoćnima“
M.N.kad naš mlad svet savlada sve“cake“zapadjaka doći će na rodnu gradu da radi za 250€,i ako tamo zaradjuje mnogo više.Ne,mnogo,već mnogo mnogo više.
P.S.odo na sendvič PTP,premazan ruskim kavijarom i piću ruski čaj,a vama prijatno ma šta jeli i pili.

Bot
14.11.2019. 15:37

Ne kaže se dušmanima džabe : daboga ti deca i unuci studirali u Rusiji.