„Kapija za drugi svet“ Zorana Davinića o strahovladi u poratnom Vlasotincu

Iz štampe je nedavno izašao peti po redu roman poznatog vlasotinačkog i srpskog pisca i advokata Zorana Davinića, kojom je prikazan život i atmosfera male varoši posle Drugog svetskog rata, vreme strahovlade za sve one koji su smatrani državnim neprijateljem, mislili svojom glavom ili nisu klicali novom čeličnom režimu. Reč je o temi koja je probudila  primirene duhove u Vlasotincu i već izaziva polemike i različite reakcije.

„Knjigu sam pisao deset godina, iako sam svedok tih događaja. Sve ličnosti su realne ličnosti, glavni junaci Zorica i dečak Božidar su moji školski drugovi. Uprkos tome moje pisanje pratilo je dodatno istraživanje. U romanu ima fikcije samo u delu snova glavnih junaka“, priča za juGmediu književnik Davinić, koji je široj javnosti poznat i kao scenarista dve televizijske serije – „Agencija za SIS“ i „Kafanica blizu SIS-a“

Knjiga je napisana na 180 strana, a stubovi su glavni junaci, devojčica Zorica, dete predratnog žandarma i dečak Božidar, sina crkvenjaka, kao i njihove porodice sa žigom neprijatelja, stavljene u okvir malog mesta, nalik na sva takva mesta u Srbiji pod režimom tek pridošlih komunista.

U romanu se pominje i porodica Valčić i Dragiša Stanković Pukica, porodični nadimak, koji će kasnie postati niški bokser Čelik.

Pisac, inače, prati životni put oboje junaka i kao zrelih ljudi, Zorice, s kojim je razgovarao u Londonu kao sa uspešnom ženom, dok je put sina crkvenjaka završio tragično, u Toponici, gde umire posle 50 godina. Na njegovom grobu njegovi drugovi napisali su da ga je ubila – država.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare