Matija Bećković otvorio Književnu koloniju u Vranju

Pred brojnim ljubiteljima pisane reči sinoć je u Domu vojske u Vranju otvorena Književna kolonija na kojoj je akademik Matija Bećković govorio o svom književnom radu, motivima u svojoj poeziji, rodnoj Senti, rodnom selu svoga oca gde je živeo, Valjevu gde se rodio kao pesnik, Desanki Makismović, Bori Stankoviću, Branku Miljkoviću i svojoj ljubavi i ženi Veri Pavladoljskoj.

„Vera u poeziji je vera u večni život. Pesnik je sveštenik u crkvi i što vernije služi to je veći pesnik.“, rekao je Bećković.

Otvarajući ovu manifestaciju predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković je naglasio, da je ova Književna kolonija samo jedna od manifestacija kojom grad neguje kulturnu baštinu i koja kroz interaktivne radionice omogućava deci da razvijaju svoj književni talenat i podstiče ih na usvršavanje.

„Tokom šest dana trajanja Književne kolonije učenici će imati priliku da predavanja o književnosti slušaju i uče od vrsnih poznavalaca pisane reči, dok će na književnim večerima biti predstvljeno književno stvaralaštvo ovogodišnjih učesnika kolonije. Organizacijom kolonije želeli smo mladim naraštajima da ukažemo na prave vrednosti kojima treba da se vode u životu.Ovo tim pre što je Vranje rodni grad velikog pisca Bore Stankovića, koga je on proslavio svojim delom. Rukovodstvo grada podržava razvoj kulture i umetnosti i uvek će pomagati održavanje ovakvih manifestacija.“, rekao je Tričković.

Goste i učesnike Književne kolonije pozdravila je i direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević, koja je istakla da je ova ustanova već 64 godine kulturni centar , čuvar tradicije i kulturne baštine grada Vranja.

Večeras će se u Svečanoj sali Gimnazije „Bora Stanković“,  u 19 časova , jubiteljima književnosti predstaviti književnik Nedeljko Popadić.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare