DN kompany, koja izvozi nameštaj u EU, zapošljava tek svršene srednjoškolce

Od ove školske godine u Tehničkoj školi je uveden još jedan smer za dualno obrazovanje učenika. U pitanju je obrazovni profil na smeru za školovanje operatera za izradu nameštaja gde je upisano 28 učenika, a najbolju među njima mogu da se nadaju stalnom zaposlenju odmah posle završetka stručne prakse u domaćoj „DN kompany“ iz Prekodolca kod Vladičinog Hana.

Prema rečima Nenada Veličkovića, vlasnika „DN kompany“, preduzeća  koje se bavi izradom nameštaja, furnira, peleta i briketa on je još pre dve godine  pokrenuo inicijativu, koju su podržale još dve firme iz iste branše, „GN komerc“ i „Panča B“, te je Tehnička škola sa njima potpisala ugovor o dualnom obrazovanju.

„Učenici dolaze dva puta nedeljno i našu fabriku, obzirom na to da je reč o prvoj generaciji. U drugoj godini ovde će boraviti tri dana tokom nedelje po šest sati a u trećoj godini školovanja dan manje. Obučavamo ih radu na svim operacijama u različitim fazama izrade nameštaja, tako da pored teorijskog znanja u školi, ovde dobijaju i ona praktična. To znači da će nakon diplomiranja, biti u potpunosti spremni da krenu sa radom. Najbolji imaju i zagarantovani posao kod nas i nadamo se da će većina njih ostati ovde“, kaže Veličković za juGmediu, naglašavajući da su deca izuzetno dobra i vredna.

Prema njegovim rečima, obaveza poslodavaca u dualnom  obrazovanju je da učenicima isplaćuju iznos od 70 odsto od minimalne cene rada za vreme koje provedu u fabrici, obezbede im uniforme, topli obrok i prevoz.

Dualno pbrazovanje je i jedan od načina da, ne samo lokalna samouprava, već i država zadrže mlade u zemlji, koji iz godine u godinu sve češće  odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Tako je i pre par godina krenulo u turskoj fabrici za izradu gumenih delova za automobilsku industriju „Tekladautomotiv“. Takodje, poslednjih godina sve je manje kvalifikovanih radnika, jer oni iz nekadašnjih društvenih preduzeća, već je penzionisano ili će uskoro biti, pa za mašinama neće imati ko da ih zameni.

A da li će ih država zadržati, ili će i u ovom slučaju pripremiti kvalifikovanu radnu snagu za zapadno tržište, kao u mnogim drugim profesijama, zavisi od uslova rada i standarda.

Inače, „ DN kompany“ upošljava 140 radnika. Na početku su to bili stariji radnici, ali su se tokom godina podmladili, tako da je sadašnji prosek starosti uposlenih oko 40 godina.

„O svom trošku smo obučuvali i zapošljavali mladje ljude, bez pomoći države ili bilo kakvih  fondova.  Postojimo od 2005. godine i tek ove se možemo pohvaliti  da smo dobili neko vid pomoći. Reč je od 9,5 miliona dinara bespovratnih sredstava Fonda za razvoj“, ističe Veličković.

Novac je uložen u proizvodnju peleta što im je omogućilo angažovanje još četiri radnika. Fabrika 95 odsto proizvodnje izvozi i to kupcima iz Kanade, Japana, Švedske, Danske i bivših jugoslovenskih republika.

 

Projekat „Izlaz je ovde“ finansijski je podržala opština Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare