OSKRNAVLJENA SKULPTURA JABUČILO VAJARA ZORANA MOJSILOVA U PARKU PODNO TVRDJAVE MOMČILOV GRAD U PIROT

Vandali skinuli ploče sa glave Krilatog konja vojvode Momčila

Nepoznate osobe skinule su kamene ploče sa dela skulpture konja Jabučila u parku podno srednjevekovne tvrđave Momčilov grad u Pirotu. Ploče su skinute sa glave skulpture, što je i najviši deo ovog dela čiji je autor vajar Zoran Mojsilov, umetnik koji je poreklom iz ovog kraja a živi u Americi. Prema predanju Jabučilo je krilati konj Vojvode Momčila iz 14. veka.

Skulpturu je autor, vajar Zoran Mojsilov, poklonio gradu 2017. godine. Za izradu je između ostalog koristio i kamene ploče iz sela Gostuša na Staroj planini iznad Pirota. Skulptura je uklopljena u ambijentalnu celinu Momčilovog grada i parka na Kaleu.

Ovaj svetski poznati umetnik Zoran Mojsilov Mojsilov kaze da će, kada na leto dođe u Pirot, popraviti Jabučila koji će izgledati lepše nego ikada.

„Vandale, kojima sam već oprostio, pozivam da mi na leto pomognu da popravim Jabučila i da na taj način utroše višak energije, koju očigledno imaju na pretek. Jabučilo je mitsko biće i kao takav je neuništiv i uvek će biti simbol Pirota“, kaže Mojsilov.

Mojsilov je rodjen u Beogradu ali je po majci poreklom iz sela Vlasi kraj Pirota.

„Skulptura je rađena po istom principu kojim su Rimljani gradili srenjevekovnu Tvrdjavu. Kamenje koje je iz sela Ponor vezivali smo malterom od cementa i kreča. Glava je od kamenja a krila od gvoždja i imaće raspon od šest metara. Perje krila su ustvari kamene ploče iz Zavoja i Gostuše sa Stare planine kojim su pokrivane seoske kuće“, priča umetnik.

Mojsilov se decenijama bavi prostornim vajarstvom. Imao je šest velikih izložbi širom sveta. Izlagao je u dvadesetak američkih država, u Evropi, u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i Francuskoj.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare