Priča o jednom čoveku kroz fotografije

Izložba umetničke fotografije “Priča o jednom čoveku” autora Nikole Stevanovića biće održana od 21. do 28. decembra u prostoru kafe galerije “Dnevna soba” u Nišu.

Sama postavka izložbe mladog autora Nikole Stevanovića (1995) biće predstavljena u crno-beloj tehnici i obuhvata njegov dvogodišnji rad na zadatu temu.

Na izložbi će biti prikazane fotografije jednog čoveka za koga je vreme stalo pre nekih 30 godina. Živeći na rubu egzistencije, u teškim uslovima za život, bez struje i vode, odsečen od porodice i bilo kakvog vida tehnologije, ovaj čovek živi u iluzijama inspirisanim boljim vremenima iz njegove mladosti.

Cilj autora je da kroz izložbu predstavi uspon i pad čoveka, i da publici prenese poruku da život treba poštovati.

Nikola Stevanović, rođen 7.9.1995. godine u Knjaževcu, sa trenutnim prebivalištem u Nišu, prvo interesovanje za fotografiju iskazao je još kao dečak. Njegovi prvi fotografski koraci bili su fotografisanje sveta koji ga okružuje.

Kupovinom prvog digitalnog fotoaparata javlja se i želja da se profesionalno bavi fotografijom. Svoju prvu izložbu Nikola otvara u svom rodnom gradu, 13. marta 2018. godine u velikoj galeriji Doma kulture Knjaževac.

Izložbu je odlikovala raznovrsnost kako u pogledu tehnike tako i tematike i tu je Nikola izložio svoje dotadašnje najbolje radove. Izložba je trajala mesec dana.

Nakon prve izložbe, Nikola čini zaokret u svom radu i opredeljuje se primarno za crno belu i single-color fotografiju, koje od tada dominiraju u njegovim radovima.

Aktivni je član GuruShots platforme za takmičenje fotografa. Od nedavno počeo je da se bavi i speleološkom fotografijom.

„Fotografija je ono što krasi moj život na najlepši i najbolji mogući način a neke od fotografija krase domove mojih prijatelja i porodice. Zbog toga putujem po celom svetu i trudim se da zabeležim sve ono što je meni zanimljivo na neki svoj način.  Bez obzira da li je u pitanju neka evropska metropola, planina ili pećina, uvek težim da sve moje fotografije budu originalne, jedinstvene i da na neki svoj način oslikaju jedan delić sveta.“ Kaže Nikola pred svoju prvu samostalnu izložbu.

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.