Vranjski ovčari će u narednih mesec dana imati pune ruke posla jer je počeo period jagnjenja ovaca. Ovaj posao će zahtevati njihovo dvadesetčetvoročasovno angažovanje tako da neće imati odmora sve dok se ovce ne ojagnje.
Srđan Zafirović, stručnjak za stočarstvo u vranjaskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručno službi, savetuje ovčarima koji čekaju da mladi jaganjci dođu na svet, da obrate pažnju da im plodova voda ne dospe u respiratorni sistem jer može doći i do uginuća. Takođe je neophodno da mladunci odmah popiju kolostrum preko mleka majke kako bi se podstakao njihov imunološki sistem.
„Iako je ceo proces jagnjenja ovaca prirodan u mnogim slučajevima je neophodna intervencija ljudi i zato je veoma važno da ih često nadziru.“, kaže Zafirović.
Zahvaljujući podsticjnim sredstvima koje država daje ovčarima za svako umatičeno grlo, poslednjih godina se u vranjskom kraju beleži veći broj ovaca.
Stručnjaci vranjske Poljoprivredno savetodavne i stručne službe ističu da poslednji podaci govore da na okolnim vranjskim farmama ima oko četiri hiljade ovaca i da će ih narednih godina biti više jer kod ovčara postoji interesovanje za povećanje njihovog broja.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!