U MEDVEĐI OBELEŽEN SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Prošle godine suša kao nepogoda, ali je zato korito Jablanice očišćeno od šiblja

Svečanom sednicom Opštinskog štaba za vanredne situacije, danas je u Medveđi obeležen svetski dan civilne zaštite, koji se inače obeležava 1.marta. Predsednik opštine, ujedno i komandant štaba otvorio je 23. Svečanu sednicu Štaba i ujedno čestitao opštinskom štabu dancivilne zaštite i pomenuo neke bitne uloge i značaj civilne zaštite.

Svetski dan civilne zaštite ustanovljen je, inače, 1.marta 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite.

„U cilju regulisanja zaštite ljudi, materijalnih i kulturnih dobara od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji opštine, Skupština opštine Medveđa je 15.septembra 2011. Godine donela Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite. Njome je, a na osnovu Zakona o vanrednim situacijama, precizno regulisano koji su subjekt i sistema zaštite i spasavanja na teritoriji opštine, organizacije i funkcionisanje civilne zaštite, obrazovanje opštinskog štaba za VS i operativno stručnih timova, postavljenje poverenika i zamenika, formiranje jedinica opšte namene, određivanje osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje, finansiranje i druga pitanja“, kazao je Arsić.

Na dnevnom redu usvojen je iIzveštaj o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije

za 2019. Godinu, plan arada Opštinskog štaba za vanredne situacije za 2020. godinu, a dodeljena su priznanja ustanovama i zasluženim pojedincima.

Akcenat je i izveštaju stavljen na 2019. godinu kada nije bilo potrebe za uvođenjem vanredne situacije, ali su bile uvedene planske rekstrikcije vode u letnjem periodu, s obzirom da je bilo suše, pa je rečno korito reke Jablanice sanirano i izvršeno je kompletno čišćenje šiblja i rastinja u dužini od 1,5 kilometra.

Plan rada štaba za 2020. godinu napravljen je uz naglasak na preventivno delovanje u slučaju požara, vodosnabdevanja, sa planom za letnje i zimsko održavanje puteva, kao i sistema za uzbunjivanje. Plan je jednoglasno usvojen, uz želju da bude što manje kriznih situacija u ovoj godini.

Dodeljena su priznanja Domu zdravlja za kućnu negu, Policijskoj stanici Medveđa, Vatrogasnoj jedinici u Medveđi, i Ivici Ranđeloviću, načelniku Sektora za vanredne situacije iz Leskovca.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare