Kako je to biti kamiondžija u doba korone

Vozači u međunarodnom transportu moraju posedovati ugovor o radu, a kada dođu iz inostranstva, radno vreme treba da provedu maksimalno u kabini kamiona, pored kamiona (za vreme utovara/istovara), u poslovnim prostorijama preduzeća u kom rade ili u svojoj kući u samoizolaciji do narednog odlaska na put.

Vozači kamiona iz Leskovca koje smo kontaktirali, a koji se nalaze trenutno na putevima grčke i Nemačke, kažu da  rade i voze nesmetano.

“Ja se trenutno nalazim na severu Nemačke. Pumpe rade nesmetano, imamo gde da stanemo, kupimo hranu, na granicama nas ne maltretiraju i ne zadržavaju više nego u normalnim situacijama. Za nas se sve odvija normalno”, kaže za juGmediudvadesetosmogodišnji Ivan Stojanović.

Od uvođenja vanrednog stanja do danas vozač kamiona Stojan Pejčić je već dva puta dolazio kući.

“I bio sam kući I nisam se kretao van nje, kako to pravila nalažu. A onda ponovo na posao. Sve države su transport proglasile neophodnim poslom i vozačima omogućile da prelaze granice uz limitiran boravak i kontakt samo za potrebe dostave i preuzimanja robe. Tako da se ja ne plašim”, navodi.

Kaže, u Nemačkoj čak rade i javni tuševi koji čije se korišćenje ranije naplaćivalo 3 evra a sada je besplatno, kao i korišćenje toaleta:

Kako je saopšteno iz Vlade Republike Srbije, potrebno je da se vozači javljaju svakog dana putem telefona nadležnom zavodu odnosno institutu za javno zdravlje i da prijave svoje zdravstveno stanje dok su u Republici Srbiji.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare