Njiva ne zna za koronu

Vranjski malinari su proteklih dana lepo i sunčano vreme iskoristili za vezivanje lastara u malinjacima. Ove godine, međutim, u obavljanju ovog posla, svom sinu nije mogao da pomogne sedamdesetpetogodišnji Novica Stevanović iz Stubla kod Vladičinog Hana, koji se strogo pridržava preporuke Ministarstva zdravlja da u vreme pandemije korona virusa ostane u samoizolaciji.

Iako mu sve ovo teško pada, zbog toga što ga čekaju obimni poljoprivredni radovi, on kaže da bi svi trebali da se prdržavaju saveta epidemiologa kako bi ovu muku, koja se zove korona virus, lakše i brže prebrodili.

To savetuje svim građanima naše zemlje baš zato što ih sve čekaju nedovršeni poslovi.

„Nas seljake čeka njiva koja ne zna za koronu i policijski čas. Ona traži od svog vlasnika da je obradi na vreme kako bi mogla da podari očekivane prinose. Mnogo posla moju porodicu čeka i u voćnjaku koji se prostire na površini od jednog hektara.Tu uzgajam fantastične sorte jabuka, šljiva i višanja. Ako Bog da, očekujem da ove godine ispečem oko 250 kazana rakije od ovog voća. Dobrom rodu se nadam i od malina sorte vilamet koje smo zasadili na četrdeset ari. One su dobro napredovale. Obavili smo vezivanje i sledi prskanje, a čim se prosuši zemlja krenućemo i sa obradom zemljišta između redova“, kaže Novica.

Suzana Jerkić, savetodavac za voćarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, poručuje malinarima da u ovaj posao krenu čim se zemlja dobro prosuši.

Zemljište treba plitko i često obrađivati mašinama. Između redova to treba prvenstveno raditi traktorom, a ručno u redu da bi se sprečio razvoj korova i stvaranje pokorice.

„Malina ima plitak koren i prilikom izvođenja radova treba voditi računa da obrada bude plitka,najviše do 10 centimetara, kako se ne bi oštetio korenov sistem. U našim uslovima preporučuje se da se malinjak obradi pet puta.Prvi put to treba uraditi u martu kada se otopi sneg, drugi put sredinom aprila , treći početkom maja pre početka cvetanja, četvrti početkom juna pre berbe i peti u drugoj polovini jula ili početkom avgusta- posle završetka berbe, kaže Jekićeva.

Obrada malinjaka se može kombinovati gajenjem kultura za zelenišno đubrenje kao što su facelija i lupina.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare