Zahuktava se žetva ječma u Pčinjskom okrugu, prinosi do 4 tone

Žetva ječma u Pčinjskom okrugu, ovih dana se, uprkos sporadičnoj kiši, polako zahuktava. Prvi prinosi ostvareni na oglednom polju ukazali su da će ovogodišnji rod biti dobar i da će se kretati od 3,5 do 4 tone po hektaru.

Nada Lazović, Đoković, savetodavac  za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) Vranje naglašava da je dobrim prinosima ječma kumovalo lepo vreme koje tokom rasta razvoja i sazrevanja nije prouzrokovalo razvoj bolesti kod ove žitarice, a što se pozitivno odrazilo i na dobar prinos.

“Poslednja kiša je samo omela žeteoce i nije uticala na kvalitet poženjevenog ječma koji će biti iskorišćen za ishranu stoke. Zasejani ječam poljoprivrednici treba da požnju što pre jer je on na 90 posto površina zero za žetvu”, poručuje Lazović Đoković.

Cena kombajniranja je ostala na prošlogodišnjem nivou i ona se kreće od 10.000 do 12.000 dinara po hektaru

Za nekoliko dana u okrugu će početi i žetva pšenice koja je jesenas zbog suše zasejana samo na oko 5.000 hektara. Zbog toga se ove godine očekuje velika razlika u prinosima, a koji će se kretati od 3 do 6 tona po hektaru. Na konačne prinose pored primenjenih agrotehničkih mera i vremenskih prilika uticaće i poleganje useva tako da će gubici biti sigurno veći od jedan posto.

Stručnjaci u vranjskoj PSSS, međutim, izražavaju bojazan da ukoliko se padavine nastave u narednom periodu, da one mogu negativno da utiču na rod pšenice, a ako vremenski uslovi budu pogodovali žeteocima žetva pšenice će biti završena do kraja jula.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare