Kovid bolnici u Surdulici hitno potrebna pomoć, popunjeni svi kapaciteti, nedostaje im i oprema

Specijalnoj bolnici za plućne bolesti koja je od 29. juna postala u Kovid bolnica na jugu Srbije, a u kojoj je do sada smeštena 63 pacijenta, neophodna je hitna pomoć za pacijente inficirane korona virusom sa juga Srbije.

Vranjsko Udruženje Odbor za ljudska prava pokrenulo je akciju prikupljanja novca za nabavku neophodne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene radnike i obolele, a  neophodan budžet za nabavku opreme je 638.000 dinara, dok će ova akcija trajati narednih 57 dana.

Ovo je peta Covid bolnica u sedam opština Pčinjskog okruga (četiri su u okviru Medicinskog centra u Vranju)

Direktor ove zdravstvene ustanove Slaviša Kostić navodi da je početni kapacitet za zaražene virusom COVID-19 bio 32 kreveta, ali kako se broj zaraženih povećao, do 9. jula kapacitet je dupliran i u potpunosti popunjen.

“Sada su smeštena 63 pacijenta sa teškim oblicima upale pluća, što je maksimalni kapacitet za Kovid bolesnike. Pored postojeće medicinske opreme kojom raspolaže, nedostaje oprema za hitno lečenje sve većeg broja obolelih od korona virusa, jer svakog dana rastu zahtevi za smeštaj novih pacijenata”, istakao je Kostić.

Ova oprema biće namenski korišćena u delu Kovid bolnice i doprineće efikasnijem lečenju bolesnika, ali i održanju bezbednog rada i lečenja neinficiranih pacijenata.

Lekarski tim za celu bolnicu u Surdulici čini 9 lekara specijalista, od kojih je njih četvoro angažovano na Kovid odeljenju, što ovdašnji zdravstveni radnici zbog sve većeg broja pacijenata i manjka opreme sve teže podnose.

U surduličkoj Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, trenutno ima i 64 pacijenata koji nisu zaraženi virusom COVID-19, a u ambulanti se dnevno pregleda i više od 40 pacijenata sa područja sedam opština juga Srbije.

Bolnici za plućne bolesti u Surdulici potrebna su 2 prenosiva EKG aparata, 10 pulsnih oksimetra, 3 beskontaktna termometra, 20 toplomera i rukavice za jednokratnu upotrebu.

Za kampanju novac možete možete donirati onlajn preko platforme donacije.rs i slanjem SMS-a na 7300 (cena jedne poruke je 200 dinara).

Inače, Fondacija “FLEXITARIAN SOCIETY” dala nalog za uplatu sredstava za hitnu donaciju Surdulici, a oprema se sastoji od šest frižidera za držanje lekova i dve mašine za pranje suđa, i biće  isporučena danas.

Ciljevi nedavno osnovane Fondacije „FLEXITARIAN SOCIETY“ su vezani za održivu ishranu čoveka i očuvanje životne sredine.

„Analizirajući situaciju u zemlji i svetu, Upravni odbor Fondacije, na čelu sa Milanom Markovićem, je odlučio da prvo pomogne zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji, preusmeravanjem raspoloživih sredstava za nabavku neophodne medicinske opreme“, kažu iz ove Fondacije.

Foto:Donacije.rs

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
petarleskovac
14.07.2020. 12:23

Pa kako,ovaj socijalista koji vlada u Surdulici kaze svemoguc,kako ne nabavi i opremu za bolesnike

Insajder
14.07.2020. 13:32

Zasto odredjeni lekari odbili da rade u Covid? Konkretno tipujem na leskovacke fizijatre. Zamolicu redakciju Jugmedie da ispita to. Fizikalna ne radi. Oni prstom nisu makli 5 meseci a primaju plate. Oni su pre svega doktori. Strah ih da mere pritisak il sta vec u Covid. Doci ce sve do ministarstva. Ako nece tu da rade nek krene fizikalna terapija. Ima povreda,preloma i male dece sa potrebama za kineziterapijom. Fizioterapeuti su obicni radnici a fizijatri sede skrstenih ruku. Doktorska elita OB Leskovac. Eto oni nek idu za Surdulicu.